Afbeelding “Het leukst aan mijn werk is dat ieder project qua vormgeving, bouwmethodiek en locatie uniek is”

“Het leukst aan mijn werk is dat ieder project qua vormgeving, bouwmethodiek en locatie uniek is”

Luuk werkt al bijna 30 jaar als projectontwikkelaar bij ABB. Lange dienstverbanden zijn bij ABB geen uitzondering. Daar zijn we enorm trots op. Maar wat maakt werken bij ABB nu zo leuk? En hoe ziet een werkdag van een projectontwikkelaar eruit? Luuk vertelt ons hier graag meer over.

“In de functie van projectontwikkelaar ben je op technisch vlak de coördinator vanaf de initiatieffase van een project tot de start bouw” vertelt Luuk. “Je kijkt mee en adviseert over de technische aspecten in de ontwerpfase, je regelt de omgevingsvergunning, maakt technische omschrijvingen voor de verkoopdocumentatie en je zorgt voor een juiste en complete overdracht naar de bouwafdeling, die vervolgens het project gaan realiseren.”

In sommige gevallen doet de projectontwikkelaar ook de directievoering. “Een directievoerder kijkt of het project, zoals bedacht in de ontwikkelingsfase, ook daadwerkelijk zo uitgevoerd wordt. Daardoor bezoek je regelmatig bouwplaatsen, wat zorgt voor een leuke afwisseling in de functie.

Ieder project uniek

Vrijwel iedere dag heb je overleg met gemeenten, architecten, constructeurs, uitvoerders van onze projecten en diverse externe adviseurs. Bij het aansturen van het ontwerpproces komen vele aspecten kijken: constructie, ontwerp, installatie, civiele werkzaamheden, nutspartijen. Daarbij moet rekening worden gehouden met alle wet- en regelgeving.

“Het leukst aan mijn werk is dat ieder project qua vormgeving, bouwmethodiek en locatie uniek is”, vertelt Luuk. “Doordat de wet- en regelgeving, de woonkeurmerken, de energie- en milieu uitgangspunten frequent wijzigen is het een mooie zoektocht naar de meest efficiënte en voor de eindgebruiker de meest gewenste invulling hiervan.”

 

Samenwerking

Als projectontwikkelaar werk je samen met de projectmanager en de verkoopmanager in de ontwikkelfase aan een project. Aangezien een groot deel van de projecten uitgevoerd wordt door ons eigen bouwbedrijf, wordt er ook veel samengewerkt met de projectcoördinator en de afdeling calculatie. Daarnaast heb je tijdens de uitvoering regelmatig overleg met projectleiders en uitvoerders van de (meestal interne, maar soms ook externe) aannemer.

Fijne werksfeer

“Bij ABB heerste en prettige werksfeer, zonder afrekencultuur”, antwoordt Luuk op de vraag waarom hij al zo lang bij ons werkt. “Het contact met collega’s is heel prettig, zowel zakelijk als tijdens de diverse personeelsfeesten, tweewekelijkse vrijdagmiddagborrel, teambuildingsdagen, zomerbarbecue en kerstmarkt. Ook op sportief vlak zijn we actief. Eens in de week is er een bootcamp en als het even kan doen we mee aan bedrijfsvolleybal toernooien.”

Ook het afwisselende werk zorgt dat Luuk zichzelf nog lang bij ABB ziet werken. “Doordat ABB zowel ontwikkelt, verkoopt als bouwt maakt dit de technische coördinatie uitdagend. Vanaf de eerste schets moet worden nagedacht hoe het bouwwerk op de meest efficiënte manier gerealiseerd kan worden, rekening houdend met de wensen van de eindgebruiker. Zodoende is een werkdag nooit saai.”

Ervaringen