Afbeelding “We hebben een moderne, eigentijdse variant gemaakt van een oudhollandse wijk”

“We hebben een moderne, eigentijdse variant gemaakt van een oudhollandse wijk”

Remco Veerbeek, architect bij Zeinstra Veerbeek Architecten, heeft aan de wieg gestaan van Ackerswoude en is zeer tevreden over zijn geesteskind. "Ik liep laatst nog een rondje door Ackerswoude en ik zie de wijk nu helemaal tot leven komen doordat er mensen wonen. Dat vind ik het mooiste om te zien. We hebben een moderne, eigentijdse variant gemaakt van een oudhollandse wijk. Daardoor ziet Ackerswoude er heel anders uit dan de standaard nieuwbouwwijken."

Veerbeek vervolgt: “Ackerswoude kent twee delen. Het ene deel, Ackerswoude Brink, is opgezet vanuit de gedachte dat er een centrum is in de wijk, te weten de groene ‘Brink’. De eengezinswoningen staan hier in groepjes bij elkaar en de straten zijn autoluw waardoor het een vriendelijk, dorps karakter heeft. Daaromheen bevindt zich Landrijk, een wijk met een luxe uitstraling voorzien van veel hofjes.

Als architect heb ik de woningen in de Brink bewust voorzien van dorpse architectuur. Zo zijn er verschillende type woningen, bij elkaar gezet in clusters. Maar dan wel gevarieerd: soms drie woningen in een blok, soms twee of vier bij elkaar. Ook is het bijzonder dat de hoogte van de gevels verschilt en dat de huizen verspringingen hebben in het metselwerk. Dat geeft een mooi reliëf aan de huizen.”

Ik bouw als architect immers voor de mensen. Zij moeten er prettig wonen

Remco Veerbeek, Zeinstra Veerbeek Architecten

De woningen in Ackerswoude Landrijk hebben een landelijke en luxe uitstraling gekregen. “We hebben de goot lager gemaakt, veel hout gebruikt en we hebben versieringen aan de gevels gemaakt. Bij het ontwerpen van deze woningen hebben we inspiratie gehaald bij de woningen uit Pijnacker die rond 1900 zijn gebouwd. En in de hofjes hebben we gezorgd voor een intiem en sfeervol gevoel, bijvoorbeeld doordat sommige straten kleine bochtjes hebben.”

Ontwerpen op de tekentafel is één ding, legt de architect uit, maar de mensen moeten het ook graag willen. “In Landrijk hebben wij een stijl toegepast met veel extra architectonische keuzemogelijkheden. Dat geeft het een rijke, landelijke uitstraling. Denk aan een kap op de garage, een erker in de gevel of een veranda aan de voorkant. Ik vind het heel leuk om te zien dat mensen daar vervolgens voor kiezen. Ik heb dit bedacht op de tekentafel, maar juist de inbreng van de kopers zelf maakt de wijk helemaal af.”

Het contact met bewoners zoekt de architect graag op. “Op kopersavonden van de projectontwikkelaar informeer ik mensen vaak over de architectuur. Dat is voor mij leuk want dan heb ik contact met de mensen die er straks gaan wonen. Ik bouw als architect immers voor de mensen. Zij moeten er prettig wonen.”

Ervaringen