Afbeelding “Dankzij de veelheid aan functies creëren we veel meer beleving en gezelligheid”

“Dankzij de veelheid aan functies creëren we veel meer beleving en gezelligheid”

Lansingerland wees het centrum van Berkel - het hoofdwinkelcentrum van de fusiegemeente - aan als uitbreidingslocatie. In 2016 volgde een Europese aanbesteding die ABB Bouwgroep en Waaijer Projectrealisatie - samen ontwikkelcombinatie Berkel Centrum West BV - glansrijk wonnen. Inmiddels is het veelzijdige centrumproject vergevorderd. Na realisatie zal het centrum bestaan uit 170 duurzame en gasloze woningen, een Lidl-supermarkt van 2.500 m2 en 3.130 m2 winkels, horeca en leisure. Onze Commercieel Directeur, Frank van Dijk, vertelt in een interview aan Vastgoedmarkt over dit veelomvattende project.

“In feite vergroten we met Berkel Centrum West het dorpscentrum. We richten het volledige openbaar gebied in. Zo brengen we de naastgelegen Berkelse Plas het projectgebied in. Door het water naar binnen te halen tot aan de Westersingel voegen we 4.000 m2 water toe, waardoor een binnenhaventje ontstaat. Hieraan ontwikkelen we een intiem plein met terrassen. Op de kop van dit water komt een horecapaviljoen met een groot terras.

In Berkel Centrum West komt ook een gemeentelijk cultuurhuis, waarin een bibliotheek, theater en filmhuis zijn gepland. Dankzij die veelheid aan functies creëren we veel meer beleving en gezelligheid, generen we meer traffic en is er ook reuring na winkelsluiting. Daarnaast zorgen we voor voldoende parkeerplaatsen. Zo worden in het bouwblok waar de Lidl-supermarkt komt 200 parkeerplaatsen op maaiveld en de eerste verdieping voor winkelend publiek. Voor de nieuwe bewoners komen er negentig plaatsen op de tweede dakverdieping.”

 

Open, transparant, betrouwbaar

Ontwikkelcombinatie Berkel Centrum West BV heef de daad bij het woord gevoegd, stelt wethouder Arends. “Lansingerland werkt graag samen met partijen als ABB en Waaijer die open, transparant en betrouwbaar zijn en die eventuele problemen samen te lijf willen gaan. Dankzij hun intensieve participatietraject, ook met de gemeenteraad, ondervond dit project heel weinig weerstand. Voor zo’n groot project op een inbreilocatie omringd door een school, woningen en winkelcentrum is dat geen geringe prestatie. Ook hebben ze onze eisen wonderwel ingepast in het programma.”

Ervaringen