Afbeelding “ABB is in staat in te spelen op de veranderende wereld van duurzaam bouwen”

“ABB is in staat in te spelen op de veranderende wereld van duurzaam bouwen”

"Duurzaam vastgoed heeft de toekomst. Bij ABB gaan we mee in die ontwikkeling. Zo hebben we met het nieuwbouwproject Wilgentuinen in Rozenburg energie-0-woningen en nul-op-de-meterwoningen ontwikkeld. De werkwijze die hier is toegepast, is waar we naartoe gaan’, vertelt Ferry Lassche, projectmanager bij ABB Bouwgroep.

“Bij de energie-0-woningen is het verbruik van de warmtepomp en het mechanische ventilatiesysteem afgedekt met de energie die wordt opgewekt door zonnepanelen”,  vertelt Lassche. “Bij de nul-op-de-meterwoning gaan we nog een stapje verder en wordt ook het standaard energieverbruik door bijvoorbeeld een wasmachine en televisie gedekt door duurzaam opgewekte energie.

De laatste jaren ben ik veel betrokken geweest bij duurzaamheidsconcepten in de bouw. Voor ons als ontwikkelaar en bouwer is duurzaam vastgoed een belangrijke ontwikkeling, maar dat is het zeker ook voor kopers. De gemiddelde koper koopt niet ieder jaar een nieuwe woning, dus daar komt veel bij kijken. Voor ons is het dan ook erg belangrijk om goed met mogelijke nieuwe bewoners te communiceren over een duurzaam project, zoals bijvoorbeeld de Wilgentuinen.

Kopers gaan profiteren van de voordelen, maar hebben ook veel specifieke vragen. Hoe zit het straks met de maandelijkse energiekosten? Hoe is de verwarming geregeld? Kan ik wel een raam openzetten? Stuk voor stuk vragen waar je bij een duurzaam nieuwbouwproject duidelijk met elkaar over in gesprek gaat.

Bij dit soort projecten speelt de installatie in de woning een heel belangrijke rol. En het is voor de eigenaren van groot belang om te weten wat dat in de praktijk inhoudt. Niet voor niets leggen we alle zaken op een praktische manier uit, zodat mensen echt plezier hebben van hun woning.

Bij duurzaam vastgoed moet je als bouwer op een andere manier denken. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, zijn we aangesloten bij Zeer Energieneutrale Nieuwbouw, afgekort ZEN. Dit is een samenwerkingsverband tussen diverse ontwikkelaars en bouwbedrijven. Het doel is om kennis met elkaar te delen over technische aspecten, maar ook zaken als de communicatie met kopers. Dat stelt ons in staat om in te kunnen spelen op de veranderende wereld van duurzaam bouwen.”

Onze kracht...

...ligt in het ontwikkelen van leefomgevingen waarin aan alles is gedacht.

Ervaringen