Afbeelding “Vrouwen kunnen iets extra’s bijdragen aan de bouw”

“Vrouwen kunnen iets extra’s bijdragen aan de bouw”

We zien steeds meer vrouwen in de bouw, toch is een vrouw op de bouwplaats nog steeds een unicum. Maar sinds februari hebben wij een echte bouwvrouw op onze bouwplaats in Dordrecht lopen! De 18-jarige Annemijn loopt stage voor haar opleiding MBO Middenkaderfunctionaris Bouw op het Techniek College in Rotterdam. Ze pleit voor meer vrouwen in de bouw: “We denken vaak toch net wat anders, dus ik denk dat we zeker iets extra’s kunnen bijdragen.”

De passie voor de bouw is bij Annemijn ontstaan toen ze een keer mee mocht helpen met de opbouw van een paardenstal. “Ik vond het ontwerpen van dingen altijd al interessant. Het meehelpen bouwen van die paardenstal vond ik zo leuk, dat ik toen heb besloten dat ik hier verder mee wilde.”

 

Leerzame stap

Het uiteindelijke doel van de studente is architect worden. “Via VMBO is het Techniek College dan de eerste stap.” Een heel goede en leerzame stap, vindt ze zelf. “Dat ik nu ook echt zie hoe het er op een bouwplaats aan toegaat en leer in de praktijk, geeft me straks denk ik een groot voordeel. Ik krijg veel uitleg over het werk als uitvoerder, loop mee met het doen van kwaliteitscontroles en kijk mee bij het neerzetten van de casco’s. Alles wat ik nu leer is een goede basis voor later.”

Goede verhalen

Via een stagemarkt is Annemijn bij ABB terechtgekomen. “Ik hoorde veel goede verhalen over ABB en toevallig woon ik ook in een huis dat door ABB is gebouwd. Toen ik alle mooie projecten in de omgeving zag waar jullie aan werken, was de keuze voor ABB snel gemaakt.” Dat ze op project Amstelwijck Park is geplaatst, vindt ze heel leuk. “Het is echt een heel mooi project, met hele mooie woningen! Er gebeurt veel op de bouwplaats; er zijn huizen in aanbouw en er worden huizen opgeleverd. Zo krijg ik van iedere fase iets mee.”

Alles wat ik nu leer is een goede basis voor later

Stagiaire Annemijn

Meer vrouwen

Dat ze op de bouwplaats de enige vrouw is, maakt haar niet uit. “Ik ben het wel gewend. Op school zit ik met 25 jongens en 1 meisje in de klas.” Wel zou het volgens Annemijn goed zijn als meer vrouwen voor dit vak zouden kiezen. “We denken toch vaak op een andere manier en dat kan soms heel handig zijn. Met de mannen is het heel gezellig. In eerste instantie kreeg ik wel verbaasde reacties – ‘Oh, je bent echt een vrouw’ – maar nu kijkt niemand er meer echt van op.”

 

Fijn bij ABB

In het volgende studiejaar moet Annemijn stage gaan lopen op kantoor. “Ik vind het wel lekker om buiten bezig te zijn. Zeker als het mooi weer is, ga ik zoveel mogelijk de keet uit. Maar op kantoor kan ik meer leren over de voorbereidende fase en dat lijkt me ook heel interessant. Als er voor deze stage ook een plek is bij ABB, dan kom ik hier graag weer terug. Ik vind het een heel fijn en gezellig bedrijf!”

Ervaringen