Afbeelding Nieuw Koningsduin

Nieuw Koningsduin

Landgoed Duin en Bosch in Bakkum is van zorglocatie getransformeerd tot gemengd woon- en zorggebied. ABB deed de ontwikkeling en had het grootste aandeel in de bouw van de nieuwe woonwijk Nieuw Koningsduin en de twee nieuwe zorgklinieken voor Parnassia Groep.

Op het oostelijke deel van het landgoed aan de rand van het Noord-Hollands Duinreservaat zijn in totaal circa 230 woningen gerealiseerd onder de projectnaam Nieuw Koningsduin. ABB Bouwgroep is ontwikkelaar en bouwer van deze projectwoningen.

De opbrengsten uit de verkoop van de grond voor woningbouw investeerde de Parnassia Groep in de vernieuwing van zorgvastgoed en infrastructuur op het landgoed Duin en Bosch. De verouderde en in onbruik geraakte zorgpanden hebben plaatsgemaakt voor nieuwe zorgfuncties op het terrein.

ABB heeft de ontwikkeling en bouw van zowel de 7 verschillende woonfases als van 2 zorgklinieken op zich genomen. Zeinstra Veerbeek Architecten was betrokken als verantwoordelijk architect en Vollmer en Partners als landschapsarchitect.

Locatie

Bakkum

Betreft

Ca. 230 woningen en 2 klinieken voor ca. 140 cliënten

Voortgang

Opgeleverd

Projectontwikkeling

WTZi Vastgoed PBG B.V., Den Haag (onderdeel van Parnassia Groep B.V.)

ABB Bouwgroep

Oude architectuur in modern jasje

Toen ABB voor het eerst kennismaakte met het ruim 100 jaar oude landgoed Duin en Bosch was het liefde op het eerste gezicht. De omgeving en de prachtige architectuurstijl van de bestaande gebouwen (door architect Poggenbeek) vormden de basis van nieuwbouwproject Nieuw Koningsduin. In samenwerking met Remco Veerbeek van Zeinstra Veerbeek Architecten is, om het landgoed en de architectuurstijl eer aan te doen, de chaletstijl van Poggenbeek doorgevoerd in een eigentijds jasje. Al het moois van 1900 is behouden gebleven, maar we hebben er met de hedendaagse kennis en kunde nog wat extra’s aan weten toe te voegen. De herkenbaarheid van het landgoed als een geheel is daarmee gecontinueerd.

De woningen zijn ontworpen in een gevarieerde mix, waarbij er veel individuele wensen zijn verwerkt zoals erkers, veranda’s, dakopbouwen en Franse balkons. De kopers hebben daarmee op dit prachtige landgoed echt hun droomwoning kunnen realiseren. Alles is in samenhang ontworpen, met respect voor het verleden van de locatie, zodat er als geheel een mooie en gedifferentieerde woonwijk is ontstaan.