Afbeelding “We werken graag met een partij als ABB die open, transparant en betrouwbaar is”

“We werken graag met een partij als ABB die open, transparant en betrouwbaar is”

Waar steden en dorpen door heel Nederland de noodklok luiden over leeglopende winkelgebieden, ontwikkelt Lansingerland een compleet nieuw winkelgebied: Berkel Centrum West. "Lansingerland is een welvarende gemeente met veel jonge inwoners en ondernemers", vertelt wethouder Arends op Vastgoedmarkt.nl. "De loyaliteit van inwoners naar de eigen ondernemers is ook heel groot. Maar bovenal heeft Lansingerland een snel groeiende bevolking. Van 63.000 inwoners nu gaan we naar 75.000 in 2030. Daar hoort een passend voorzieningenniveau bij."

Lansingerland wees het centrum van Berkel – het hoofdwinkelcentrum van de fusiegemeente – aan als uitbreidingslocatie. In 2016 volgde een Europese aanbesteding die ABB Bouwgroep en Waaijer Projectrealisatie glansrijk wonnen. Het projectgebied ligt tussen de Berkelse Plas en winkelcentrum Westerwater van bijna 9.000 m2. Na het winnen van de prijsvraag zijn Waaijer en ABB in samenwerking met de gemeente gaan concretiseren.

 

Berkelse Plas

Het resultaat is een veelzijdig centrumproject met 170 duurzame en gasloze woningen, een Lidl-supermarkt van 2.500 m2 en 3.130 m2 winkels, horeca en leisure. Dit vastgoedprogramma dekt amper de lading, betoogt ABB-commercieel directeur Frank van Dijk. “In feite vergroten we met Berkel Centrum West het dorpscentrum. We richten het volledige openbaar gebied in. Zo brengen we de naastgelegen Berkelse Plas het projectgebied in. Door het water naar binnen te halen tot aan de Westersingel voegen we 4.000 m2 water toe, waardoor een binnenhaventje ontstaat. Hieraan ontwikkelen we een intiem plein met terrassen. “

Samenwerking

Ontwikkelcombinatie Berkel Centrum West BV heef de daad bij het woord gevoegd, stelt wethouder Arends. “Lansingerland werkt graag samen met partijen als ABB en Waaijer die open, transparant en betrouwbaar zijn en die eventuele problemen samen te lijf willen gaan. Dankzij hun intensieve participatietraject, ook met de gemeenteraad, ondervond dit project heel weinig weerstand.”

Ervaringen