Afbeelding “Een divers project, waarin eenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan”

“Een divers project, waarin eenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan”

Steenhuis Bukman Architecten heeft het ontwerp voor Stella Nova in Spijkenisse gemaakt. Deze naoorlogse wijk, het voormalige Sterrenkwartier Hoog, krijgt weer nieuwe allure. Door het gebied in te vullen met een goede mix aan woningen in diverse prijscategorieën en met veel groen wordt tegemoet gekomen aan de grote vraag naar meer woningen voor uiteenlopende doelgroepen in aantrekkelijke woonbuurten. Architect Marc Bukman vertelt over het plan.

“Toen ik werd benaderd om Stella Nova te ontwerpen, was ik direct enthousiast. Een locatie met veel potentie, waar prachtige woningen voor diverse doelgroepen worden ontwikkeld. Stella Nova wordt van een typisch naoorlogs woongebied omgetoverd tot een nieuwe, eigentijdse woonomgeving. De anonieme 60-er jarenblokken maken plaats voor een gevarieerd woningaanbod met eengezinswoningen, beneden-bovenwoningen en een klein appartementengebouw, dat de entree van het gebied markeert.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp was het behouden en zelfs versterken van bestaande structuren. Dit is ook de reden dat de nieuwe woningen voor een groot deel op de oude footprint zijn ontworpen. Daarnaast vonden wij het erg belangrijk om, met name in het binnengebied, een kleinschalig plan te ontwerpen met korte woningblokken, mooie doorzichten, veel verschillende woningtypen en afwisselende dakvormen. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij lange, monotone gevelwanden het beeld bepalen.

Bij duurzaamheid denken wij ook aan een duurzame leefomgeving waar jong en oud prettig kan wonen

Marc Bukman, Steenman Bukman Architecten

Ontwerp een divers project, waarin eenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat was één van de opdrachten die ABB aan ons meegaf. Hier waren wij natuurlijk enorm blij mee, want wij vinden duurzaamheid ook erg belangrijk. Bij duurzaamheid denken wij niet alleen aan gasloze woningen, zonnepanelen en goede isolatie, maar ook aan een duurzame leefomgeving waar jong en oud prettig kan wonen”, zo vertelt Marc.

De samenhang van de verschillende woningen onderling wordt benadrukt door hetzelfde materiaal- en kleurgebruik. Het metselwerk van de gevels bestaat uit gemêleerde, lichtrode bakstenen met hierin verschillende metselverbanden zoals staand metselwerk en wildverband. Incidenteel wordt keimwerk gebruikt en lopen betonbanden boven en onder de kozijnen door in het naastliggende gevelvlak.”

Ervaringen