Afbeelding “Het is ABB gelukt om onze duurzaamheidsambitie én de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen met elkaar te verenigen”

“Het is ABB gelukt om onze duurzaamheidsambitie én de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen met elkaar te verenigen”

"Dat Haags Buiten geen standaard vinexwijk moest worden, was al vanaf het begin duidelijk. Er lag namelijk een ambitieuze duurzaamheidsambitie. ABB is hierin een betrouwbare partner van de gemeente gebleken. En mét resultaat, want Haags Buiten is een ontzettend mooie aanwinst voor onze stad", vertelt Gijs Slagmolen, stedenbouwkundige en destijds projectleider bij de Gemeente Den Haag.

Haags Buiten, een woonwijk met circa 300 woningen, maakt onderdeel uit van de wijk Erasmusveld. Voor dit hele gebied had de gemeente Den Haag een bijzondere doelstelling. Dit moest één van de meest duurzame woonwijken van Nederland worden. “In eerste instantie wilden we dit zelf uitvoeren, maar in de crisistijd is besloten om dit over te laten aan ontwikkelende marktpartijen”, vertelt Slagmolen.

ABB heeft de locatie op eigen risico aangekocht en was één van de eerste partijen die de hoge ambities van de gemeente hier waar moest gaan maken. “Als uitgangspunt voor het gebied is in 2008 het Masterplan Erasmusveld-Leywegzone vastgesteld. ABB moest de plannen voor Haags Buiten dus binnen de bestaande kaders van het masterplan uitwerken. Daarnaast was het voor de gemeente één van de eerste keren dat wij een faciliterende rol aannamen in plaats van een trekkende rol.”

Dit resulteerde in een uitdagend proces. “Samen zijn we tot het definitieve plan gekomen voor Haags Buiten. ABB heeft hierin veel doorzettingsvermogen én de wil om te vernieuwen laten zien. Zeker gezien het feit dat zij in het gebied één van de eerste partijen was die z’n nek durfde uit te steken.”

Samen zijn we tot het definitieve plan gekomen voor Haags Buiten. ABB heeft hierin veel doorzettingsvermogen én de wil om te vernieuwen laten zien.

Gijs Slagmolen, projectleider en stedenbouwkundige

Duurzame wijk

“Denk bij de duurzame wensen en eisen bijvoorbeeld aan gasloze woningen die heel goed zijn geïsoleerd en voorzien zijn van duurzame energie. Daarnaast is er op het gebied van duurzaamheid in de openbare ruimte veel aandacht voor groen, water en klimaatadaptieve maatregelen”, legt Slagmolen uit. “Tijdens het ontwerpproces voor Haags Buiten zijn de plannen sterk verbeterd. Wat ik knap vind, is dat het ABB is gelukt om onze duurzaamheidsambitie én de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen met elkaar te verenigen.”

 

Toekomstige ontwikkelingen

“De ontwikkelaar heeft laten zien hoe je daar een mooie balans in kunt vinden. Met een goede verhouding tussen woningen en kwalitatieve openbare ruimte als resultaat. Wat ook mooi is, is dat ABB onze eis met betrekking tot sociale woningbouw mooi in het plan heeft verwerkt en zelfs meer sociale woningen heeft toegevoegd dan was vereist. Dat is ook iets waar we trots op zijn. Ik vind dat ABB zichzelf op meerdere vlakken heeft overtroffen. Als gemeente zou ik in de toekomst graag weer willen samenwerken, want met Haags Buiten hebben we een voorbeeld gerealiseerd voor toekomstige ontwikkelingen.”

Ervaringen