Afbeelding “Een razendknappe prestatie van ABB”

“Een razendknappe prestatie van ABB”

De transformatie van De Admiraliteit naar De Nieuwe Admiraliteit in Rotterdam trok in heel Nederland de aandacht. De kantoorkolos is in een jaar tijd omgetoverd tot een oogstrelend appartementencomplex waarin plaats is voor zeker 600 young professionals. Natuurlijk zijn we zelf heel trots op wat we hier in Rotterdam bereikt hebben, maar veel belangrijker is wat de betrokkenen zelf over de transformatie te vertellen hebben. Hier een aantal van hen aan het woord:

Robert Schneider, wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Integratie Rotterdam:  “ABB Bouwgroep heeft het risico genomen dit 40.000 m² tellende pand te verwerven nog voordat er een passend bestemmingsplan door ons afgegeven is. Dat getuigt van lef en vertrouwen in onze samenwerking. Het transformeren van deze kantoorkolos naar bijna 600 wooneenheden voor young professionals sluit helemaal aan bij ons economische beleid. De gemeente werkt samen met marktpartijen om het aantal leegstaande meters in de stad terug te dringen. Ik ben dan ook erg blij met de rol die ABB heeft gespeelt bij de herontwikkeling naar ‘De Nieuwe Admiraliteit’.”

 

Snelle realisatie

Hennie Prenger, van Prenger Warmtetechniek, verzorgde een stekkerklare oplossing voor de badkamerverwarming en droeg zo bij aan het snelle transformatieproces. Hij vertelt over het project: “Een razendknappe prestatie van ontwikkelende bouwer ABB Bouwgroep uit Sliedrecht. Het is sowieso al knap hoe zij het lef hebben getoond om een 40.000 m² tellend pand, naar een ontwerp van Klunder Architecten, te verwerven en daar woningen van te maken. Met succes, zo blijkt, want in deze omgeving van Rotterdam met hogescholen en universiteiten is een enorme vraag naar woonruimte. De units waren dan ook binnen no time verhuurd.”

Prenger is blij dat hij aan dit mooie project een bijdrage heeft kunnen leveren in de vorm van elektrische badkamerverwarmingen. “Op het moment dat je met verwarmingsleidingen ergens onder verlaagde plafonds, langs wanden, in vloeren of zelfs door betonnen balken heen moet, dan betekent dit veel installatietechnisch werk. En dat maakt de transformatieopgave extra kostbaar. Vandaar de oplossing om dit los te koppelen en de inpandige badkamer met een eigen systeem uit te rusten. Nu is het monteren en stekker erin.” Mede hierdoor kon het immense project binnen een jaar worden afgerond.

In de media

Het blad Bouwwereld besteedde maar liefst zeven pagina’s aan het transformatieproject. Hierin worden de bijzondere en innovatieve toepassingen en processen uitgelicht. Denk aan de verticale schuiframen die zijn toegepast om de ruimtes op een zonnige dag om te toveren tot complete loggia’s, de logistieke uitdagingen die bij de bouw kwamen kijken en het aanbrengen van de installaties. “Aan de bouw ging een uitgebreid proces van engineering en planning vooraf. ABB vormde daartoe een bouwteam met onder meer de sloper, de installateur, de wandenbouwer en de gevelleverancier als co-makers. Het ontwerp en de constructieve mogelijkheden lagen daarbij al als uitgangspunten op tafel.

Dit is een prachtig voorbeeld van iconische herbestemming

Gerben van Dijk van het H-team, een groep jonge deskundigen die herbestemming propageren

Ook het dagblad Trouw heeft het nieuws van de grootschalige transformatie opgepakt. Onder de titel ‘Steeds meer woningen in leegstaande kantoren’ besteedde de krant onder andere aandacht aan ons project in Rotterdam. Hier een fragment uit de tekst: “Met een oppervlak van 40.000 vierkante meter, waarvan 32.000 kantoorruimte, is dit een van de grotere transformaties in Nederland. ‘Zo schiet het lekker op met de aanpak van de leegstand’, constateert voorzitter Gerben van Dijk van het Hteam, een groep jonge deskundigen uit architectuur en bouwwereld die herbestemming propageren. ‘Het gebouw staat op een mooie plek en er is behoefte aan dit soort woningen, dan is 1 + 1 heel snel 3. Dit is een prachtig voorbeeld van iconische herbestemming.'”

Ervaringen