Afbeelding “De dorpse uitstraling stond al bij de eerste schetsen voorop”

“De dorpse uitstraling stond al bij de eerste schetsen voorop”

BIAS Architecten is betrokken geweest bij de ontwikkeling van Lievenshof in Oud-Beijerland. Voor hen een bijzonder project. Waarom? Dat leggen ze hieronder uit.

“Lievenshof is voor ons extra bijzonder, omdat ons kantoor weliswaar in Rotterdam staat, maar een deel van ons team in de Hoeksche Waard woont. Wij kennen dus uit eigen ervaring de pluspunten van ‘ons eiland’. Een heerlijke woonomgeving in een uniek landschap. De ruimte, het groen, de rust en de natuur vormen een mooi contrast met de hectiek die overvalt zodra je de Heinenoordtunnel richting de stad gepasseerd bent.”

 

Dorpse sfeer

“In de Hoeksche Waard is Oud-Beijerland de grootste plaats. Ondanks de groei van de afgelopen jaren is het dorpse karakter behouden. Bij de eerste schetsen voor Lievenshof stond dan ook voorop dat deze nieuwe buurt diezelfde dorpse sfeer moet uitstralen. Deze visie werd in het ontwerpproces van harte ondersteund door de gemeente en de andere instanties die bij zo’n nieuwbouwproject over de schouder meekijken, zoals stedenbouwkundigen en afdeling welstand.

Die dorpse sfeer wordt onder andere bereikt door veel afwisseling, kleinschaligheid, het juiste materiaalgebruik en de architectuur. We maken daarom de woonblokken niet te lang en zorgen voor afwisseling in het gevelontwerp.”

 

Heden ontmoet verleden

“De woningen hebben schuine daken. De materialen zijn traditioneel, maar met een knipoog naar de huidige tijd. Met de keukens steeds aan de straatzijde
zorgen we voor goed contact tussen straat en woning. Het parkeren ligt zoveel mogelijk uit het zicht achter de woningen en we zorgen voor veel groen. Voor de
kleintjes is er een speeltuin.

De boomsoorten die de landschapsarchitect heeft geselecteerd zijn een verwijzing naar de begroeiing die u op het erf en in de boomgaard bij de boerderij aantreft.

Lievenshof valt in 2 delen uiteen. Aan de westkant wordt gebouwd op de plaats van de voormalige school, en aan de oostkant op het terrein van het
voormalige autobedrijf. Daar tussendoor loopt de Jan Lievenslaan als belangrijkste ontsluiting van dit deel van de wijk.”

Ervaringen