Afbeelding “ABB denkt mee in het proces en komt met oplossingen”

“ABB denkt mee in het proces en komt met oplossingen”

De naoorlogse wijk Sterrenkwartier Hoog in Spijkenisse krijgt nieuwe allure door een mix van duurzame koop- en huurwoningen. Ooit was de wijk tamelijk anoniem en eenzijdig: tien tot twintig jaar na de oorlog gebouwd, vol met blokken van grauwe en vaak verouderde sociale huurwoningen. Tijd voor verandering, kleur, stijl en allure, zo dachten de gemeente Nissewaard en woningcorporatie Maasdelta Groep.

ABB won de tender die is uitgeschreven voor dit project en is samen met de genoemde partijen en Steenhuis Bukman Architecten begonnen aan de ontwikkeling van Stella Nova. “Het plan was om meer cohesie in de wijk te realiseren door een mix van woningtypes, voor een deel koop, voor een deel huur”, vertelt Frank van Dijk, Commercieel Directeur ABB.

Volgens Sander Verschoor, Directeur Vastgoed van Maasdelta Groep, omvat het totale project uiteindelijk zo’n 400 tot 450 woningen. “Er zullen in totaal 688 verouderde portieketagewoningen en galerijflats gesloopt worden. Heel bewust gaan we gefaseerd te werk, waarbij fase 1 van de herontwikkeling van Sterrenkwartier Hoog in de zomer van 2021 is opgeleverd. Dat betreft 79 woningen, waarvan 28 koopwoningen en 51 sociale huurwoningen.” Zijn collega Brenda Mellegers, Projectleider Vastgoedontwikkeling bij Maasdelta Groep, vult aan: “De huurwoningen uit fase 1 bestaan uit verschillende woningtypes, van eengezinswoningen en benedenbovenwoningen tot appartementen.”

 

Opvallend aan de reeds opgeleverde woningen is de mooie mix tussen vrije sector en sociale huur. Ook valt op dat er veel oog voor duurzaamheid is in Stella Nova. Van Dijk: “De woningen zijn allemaal gasloos. Ze zijn voorzien van bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming en een gebalanceerd ventilatiesysteem. Hierdoor krijgen kopers en huurders lagere energielasten.” Voeg daarbij het vele groen en de ruimte in de nieuwe wijk en het is duidelijk dat Stella Nova een toekomstbestendig project is. “Het wordt een compleet nieuwe, gedifferentieerde en duurzame wijk met mooie architectuur”, zo vat Sander het project samen dat in 2028 af moet zijn.

 

Eerlijk en duidelijk

Belangrijk bij de ontwikkeling van zo’n grote wijk is dat de partijen een goede onderlinge verstandhouding hebben. En daarvan is absoluut sprake volgens Mellegers. “ABB is een betrouwbare partij, die open en transparant te werk gaat. Tijdens de voorbereidende overleggen voor fase 1 was hun inbreng eerlijk en duidelijk. ABB denkt mee in het proces en komt met oplossingen. De financiële afspraken zijn zakelijk, maar wel prettig tot stand gekomen.”

ABB is een betrouwbare partij, die open en transparant te werk gaat

Brenda Mellegers

Oplossingsgericht

Verschoor noemt de samenwerking harmonieus. “Aan de ene kant zakelijk, aan de andere kant kan er ook gelachen worden aan beide kanten.”

Ook Frank voelde van meet af aan al een klik tussen ABB en Maasdelta Groep. “We spreken dezelfde taal, lopen niet weg voor problemen en gaan oplossingsgericht te werk. Om een voorbeeld daarvan te geven: op het gebied van prijsontwikkeling hebben we best pittige discussies moeten voeren. De hoger geworden bouwkosten vormden echt een uitdaging in dit project. Door volledig transparant te zijn en de lijnen kort te houden, hebben we dit probleem samen opgelost. Ik heb niet het gevoel gehad dat een van de partijen zich achtergesteld heeft gevoeld. Dit kenmerkt onze samenwerking wat mij betreft: open, eerlijk en oplossingsgericht.”

Verschoor illustreert die goede samenwerking ten slotte kernachtig. “Na fase 1 zijn we met ABB verder gegaan in fase 2 en fase 3. Dat zegt toch eigenlijk genoeg.”

Ervaringen