Menu

Senior projectontwikkelaar Luuk over werken bij ABB

Onze collega Luuk werkt al bijna 27 jaar als projectontwikkelaar bij ABB. Lange dienstverbanden zijn bij ABB geen uitzondering. Daar zijn we enorm trots op. Maar wat maakt werken bij ABB nu zo leuk? En hoe ziet een werkdag van een projectontwikkelaar eruit? Luuk vertelt ons hier graag meer over.

Luuk over zijn functie

In de functie van projectontwikkelaar ben je op technisch vlak de coördinator vanaf de initiatieffase van een project tot de start bouw” vertelt Luuk. “Je kijkt mee en adviseert over de technische aspecten in de ontwerpfase, je regelt de omgevingsvergunning, maakt technische omschrijvingen voor de verkoopdocumentatie en je zorgt voor een juiste en complete overdracht naar de bouwafdeling, die vervolgens het project gaan realiseren.” In sommige gevallen doet de projectontwikkelaar ook de directievoering. Een directievoerder kijkt of het project, zoals bedacht in de ontwikkelingsfase, ook daadwerkelijk zo uitgevoerd wordt. Daardoor bezoek je regelmatig bouwplaatsen, wat zorgt voor een leuke afwisseling in de functie.

 

Aansturen, coördineren en overleggen

Vrijwel iedere dag heb je overleg met gemeenten, architecten, constructeurs, uitvoerders van onze projecten en diverse externe adviseurs. Bij het aansturen van het ontwerpproces komen vele aspecten kijken: constructie, ontwerp, installatie, civiele werkzaamheden, nutspartijen. Daarnaast moet rekening worden gehouden met alle wet- en regelgeving.

Tijdens de uitvoeringsfase zit je ook bouwvergaderingen voor en krijg je regelmatig (technische) vragen van kopers die je, in samenspraak met de verkoopmanager, beantwoordt. In sommige gevallen houdt de projectontwikkelaar zich ook bezig met het coördineren van sloopwerkzaamheden en civiele zaken. Zoals bouw- en woonrijp maken en verbouwingen aan eigen vastgoed zoals het winkelcentrum in Pijnacker.

Vrijwel iedere dag heb je overleg met gemeenten, architecten, constructeurs, uitvoerders van onze projecten en diverse externe adviseurs.

Ieder project is uniek

Het leukst aan mijn werk is dat ieder project qua vormgeving, bouwmethodiek en locatie uniek is. Doordat de wet- en regelgeving, de woonkeurmerken, de energie- en milieu uitgangspunten frequent wijzigen is het een mooie zoektocht naar de meest efficiënte en voor de eindgebruiker de meest gewenste invulling van de uitgangspunten waar je rekening mee moet houden. Daarnaast de diversiteit van de werkzaamheden: van onderzoek naar de bodemgesteldheid, archeologie en overleg met ecoloog tot het te kiezen van het sanitair met het tegelpakket in de badkamer.

Je moet (soms) wel geduld hebben

Ontwikkeltrajecten, bestemmingsplanprocedures en de uiteindelijke vergunningsverlening zijn vaak langdurige processen. En tijdens periodes met een moeizame verkoop van nieuwbouw woningen, bijvoorbeeld tijdens de crisis van een aantal jaar geleden, waarbij tijdens de bouw of zelfs na de oplevering nog woningen verkocht moeten worden kan één project heel lang duren.

 

Veel samenwerken, zowel intern als extern

Als projectontwikkelaar werk je samen met de projectmanager en de verkoopmanager in de ontwikkelfase aan een project. Aangezien een groot deel van de projecten uitgevoerd wordt door ons eigen bouwbedrijf, wordt er ook veel samengewerkt met de projectcoördinator en de afdeling calculatie. En tijdens de uitvoering heb je regelmatig overleg met projectleiders en uitvoerders van de (meestal interne, maar soms ook externe) aannemer.

Prettige werksfeer

Bij ABB heerst een prettige werksfeer, zonder afrekencultuur. Bij geconstateerde lastigheden wordt gezamenlijk naar oplossingen gezocht. Door middel van (project)evaluaties worden herhalingen van dezelfde lastigheden voorkomen. Vele collega’s zijn al geruime tijd werkzaam bij ABB waardoor positief gebruik gemaakt kan worden van eerdere ervaringen.

Het contact met alle collega’s verloopt heel prettig. Naast zakelijk contact worden er regelmatig personeelsfeesten georganiseerd en is er de tweewekelijkse vrijdagmiddagborrel, teambuildingsdagen, zomer bbq en kerstmarkt. Maar ook op sportief vlak zijn we actief: eens in de week een bootcamp en als het even kan doen we mee aan bedrijfsvolleybal toernooien.

ABB nog lang niet zat

Je werkt al lange tijd bij ABB. Wat maakt werken bij ABB leuk en uitdagend? Doordat ABB zowel ontwikkelt, verkoopt als bouwt maakt dit de technische coördinatie uitdagend. Vanaf de eerste schets moet worden nagedacht hoe het bouwwerk op de meest efficiënte manier gerealiseerd kan worden, rekening houdend met de wensen van de eindgebruiker. Uitgangspunten betreffende energiezuinigheid, levensloopbestendigheid, inbraakveiligheid, klimaatadeptatie, comfort, milieuvriendelijk materiaalgebruik wijzigen en verbeteren daarbij frequent.

Bij ABB heerst een prettige werksfeer, zonder afrekencultuur.