Menu

Marc Bukman van Steenhuis Bukman Architecten, architect van Puur!

‘Terugbrengen stadsentree’

Maassluis, een historische binnenstad met een prachtige stedenbouwkundige structuur. De Noord- en Zuidvliet vormen de unieke waterverbinding van de binnenstad met het achterliggende landschap. Karakteristiek zijn de lage kades en de kleinschalige bebouwing van individuele panden. Na de oorlog zijn er aan de Vlietzone ingrepen gedaan waardoor de oorspronkelijke structuur is aangetast. Door de sloop van ‘De Vliet’, de verplaatsing van de weekmarkt en het terugbrengen van de oude rooilijnen komt er weer een prachtige stadsentree.

Kleinschalig, verfijnd en een verwijzing naar de historische context, is de ontwerpfilosofie. Het materiaalgebruik is ambachtelijk en bestaat uit uitsluitend mooi verouderde materialen zoals baksteen, hout en natuursteen. Het kleurgebruik is ingetogen en is opgebouwd uit een palet van roodbruine tinten met hier en daar accenten in wit metselwerk, natuurstenen plinten en raamomkaderingen. Het plan varieert van traditioneel en romantisch aan de Zuidvliet naar robuust aan de P.C. Hooftlaan.

Meer over het project op:

Details project   Projectwebsite 

 

Iedere woning is anders!

De oude stedenbouwkundige structuur van de Vlietzone wordt hersteld. Aan de Zuidvliet komen woningen die sterk van elkaar verschillen in gevelbeeld en bouwhoogte. De bebouwingslijn is niet recht, maar lichtglooiend met kleine sprongen zodat een klassiek beeld van individuele woningen ontstaat. De huidige historische bebouwing aan de Zuidvliet is gebruikt als inspiratiebron. Iedere woning is anders. Er zijn verschillen in de raampartijen, kleur, materiaal. Daarnaast komt er een verscheidenheid aan dwarskapen, getrapte gevels en platte daken. Hier vindt u bijvoorbeeld een vierlaags ‘pakhuis’, maar ook een tweelaags ‘tweelinghuis’. De architectuur is rijk gedecoreerd met raamlijsten, Franse balkons, brede dakranden, spekbanden en bijzonder metselwerk.

Er komt een subtiele overgang tussen de Zuidvliet en de P.C. Hooftlaan. De P.C. Hooftlaan is grootschaliger en de bebouwing krijgt voornamelijk platte daken. Waar we aan de Zuidvliet grote variatie in de gevels zien, is dat aan de P.C. Hooftlaan minder. De woningen zijn hier twee-aan-twee gelijk.

''De huidige historische bebouwing aan de Zuidvliet is gebruikt als inspiratiebron.''

De Groene Vliet

De Arthur van Schendelstraat is vormgegeven als een ‘Groene Vliet’. Hier komen mooie bomenreeksen, afgewisseld met schuine parkeerplaatsen en langsparkeerplaatsen. Daarnaast vindt u hier de inrit naar de privé parkeerplaatsen van de woningen. Tot slot worden er aan deze straat ook nog woningen gerealiseerd met diverse variaties in de gevels.

''Mooie bomenreeksen, afgewisseld met parkeerplaatsen.''

Afmaken winkelrondje

De nieuwbouw op het weekmarktterrein (Boogertstraat en Anne de Vriesstraat) bestaat uit een kleinschalig appartementengebouw met bedrijfsruimte op de begane grond. Hierdoor wordt het winkelrondje afgemaakt. De winkelruimte accentueert en markeert de overgang van de Arthur van Schendelstraat naar de binnenstad. De bovengelegen koopappartementen zijn maximaal op de straat georiënteerd, wat zorgt voor sociale veiligheid en een levendige sfeer. Achter dit gebouw komt een kleinschalig parkeerhofje met grote bomen. In plaats van één groot appartementenblok is gekozen voor een divers gevelbeeld. De kleurstelling en gevelindeling is steeds verschillend. Dé perfecte aansluiting op de omgeving.

De Anne de Vriesstraat blijft voor auto’s toegankelijk en heeft parkeerruimte in de middenberm, afgewisseld door bomen. Supermarkt Jumbo vestigt zich hier. Boven de supermarkt worden huurappartementen voor Maasdelta gerealiseerd. Dit kleinschalige appartementencomplex krijgt een hoofdentree aan de Zuidvliet. Ook hier oogt het gevelbeeld als ‘losse’ panden, door verschillende raamafmetingen, gevelsteen en detaillering. De gevels zijn rijk gedetailleerd met luifels, gevelbanden, raamkaders en een natuurstenen plint.

Kortom: grote variatie aan woningtypen en gevels, kleinschalige bedrijvigheid en de supermarkt zijn een perfecte aanvulling voor Maassluis. Op ieder moment van de dag zullen er mensen in dit gebied aanwezig zijn, want de levendigheid en belevingswaarde vergroot. Het gebied krijgt meer betekenis en zal een grote aantrekkingskracht op Maassluis krijgen.

''Kortom: grote variatie aan woningtypen en gevels, kleinschalige bedrijvigheid en de supermarkt zijn een perfecte aanvulling voor Maassluis.''