Menu

Wilgentuinen, Rozenburg

Het gebied aan de Zanddijk in deelgemeente Rozenburg was jarenlang het domein van volkstuinvereniging Eurohof. ABB heeft meegeholpen aan het vestigen van deze vereniging op een andere locatie. Hierdoor kon aan de Zanddijk een nieuwbouwwijk van 56 woningen gerealiseerd worden. De Wilgentuinen is een gevarieerde wijk, van rijwoningen tot vrijstaande woningen. De bebouwing is ruim opgezet. De knotwilgen staan er nog altijd. De architect heeft aansluiting gezocht bij de bestaande woningbouw. De wisselende nokrichtingen van de huizen en het diverse materiaalgebruik (van witte gevels tot roodbruine bakstenen) versterken het karakter van het project. Duurzaam bouwen is terug te vinden in het materiaalgebruik en de energetische maatregelen in de woningen.

  • Locatie Rozenburg
  • Omvang 56 vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen
  • Status Gedeeltelijk opgeleverd, gedeeltelijk in aanbouw
  • Opdrachtgever ABB Ontwikkeling B.V.
  • Expertise Bouwen, Ontwikkelen

Verhalen over Wilgentuinen

We kunnen veel vertellen over wie we zijn en hoe we werken. Maar liever delen we de ervaringen van anderen. Bekijk hun verhalen. En ontdek hoe opdrachtgevers de samenwerking met ons ervaren.

Projectmanager Ferry over duurzaamheid binnen ABB

Lees hier het verhaal.

Energie nul woningen

De vervolgfase kent energievriendelijke woningen die gelegen zijn in een prachtige groene wijk van Rozenburg. De woningen van fase 2 sluiten naadloos aan bij de eerder gerealiseerde woningen uit fase 1. Door de eilandachtige opzet grenzen alle woningen aan het water en bieden zij veel privacy. De woningen zijn voorzien van alle gemakken, waaronder standaard vloerverwarming op alle verdiepingen. Een bijzonder aspect maakt de woningen van Wilgentuinen anders dan de standaard (nieuwbouw)woning. Alle woningen hebben namelijk een EPC waarde van nul (energielabel A) en voldoen hiermee al aan de bouwbesluit eisen van 2020. Hiermee zijn bewoners voorbereid op de toekomst en ervaren zij een hoger wooncomfort.

Energie nul wil zeggen dat bewoners een garantie van 25 jaar krijgen waarin de ‘vaste’ installatie (temperatuur en ventilatie) nul energie verbruikt. De woningen zijn bovendien zeer goed geïsoleerd en hebben een hoge luchtdichtheid waardoor de woningen weinig warmte verliezen. Door diverse technieken wordt er energie gewonnen uit duurzame bronnen en gerecycled uit restenergie. De combinatie van een goede isolatie en duurzame, zelf opgewekte energie leidt tot minder toevoer van energie. Hierdoor zijn kopers voorbereidt op de toekomst en niet meer afhankelijk van toekomstige prijsstijgingen van gas.

''Alle woningen hebben namelijk een EPC waarde van nul.''