Afbeelding Amstelwijck Park

Amstelwijck Park

Het voormalige Refaja Ziekenhuis-terrein van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, wordt een levendige woonwijk met de naam Amstelwijck Park. Het terrein, met een afmeting van ongeveer 6,5 hectare, transformeren we tot een groene wijk waarin klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit centraal staat.

In de woonwijk, die aanvoelt als een park, komt een gevarieerd aanbod aan huizen waaronder vrijstaande villa’s, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen. Het project wordt in verschillende fases in de verkoop gebracht en gebouwd. De eerste fases van nieuwbouwproject Amstelwijck Park zijn inmiddels gebouwd en opgeleverd en de vierde fase is in verkoop. De ontwikkeling van Amstelwijck Park maakt onderdeel uit van de totale ontwikkeling van het gebied Amstelwijck.

 

Toekomstgericht

In Amstelwijck Park gaan we een stap verder op het gebied van duurzaamheid dan vergelijkbare nieuwbouwprojecten. Bij de ontwikkeling is de toekomstvisie als uitgangspunt genomen. Om te komen tot een duurzaam plan is landschapsarchitect ECHO Urban Design ingeschakeld. Op basis van hun plan is eerst het historische landschap in ere hersteld en is daarop het verdere nieuwplanplan gebaseerd. Door klimaatadaptieve maatregelen past de leefomgeving zich aan aan het veranderende klimaat (extreme regenbuien en zomerse hitte) en worden schadelijke gevolgen voorkomen. In onderstaande afbeelding zie je diverse klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen die we in Amstelwijck Park hebben genomen.

Locatie

Dordrecht, wijk Amstelwijck

Betreft

6,5 hectare: 190 woningen, waarvan 171 grondgebonden woningen en 19 appartementen

Voortgang

Fases in aanbouw en fases in verkoop

Projectontwikkeling

ABB Ontwikkeling B.V

40 procent groen en water

Amstelwijck Park zal voor 40 procent bestaan uit groen en water. Ons doel is een parkachtige woonwijk te realiseren waar het fijn en gezond wonen is, waar kinderen veilig kunnen spelen en ook dieren goed kunnen leven. De wijk is grotendeels energieleverend of anders energieneutraal. Naast het bestaande, behouden groen planten we 250 bomen die voor verkoeling zorgen tijdens de zomerhitte.

De huizen zijn zorgvuldig ingepast in het groene landschap, waarbij het groen de hoofdrol speelt! De woningen en het landschap gaan optimaal samen, onder andere door de integraal ontworpen pergola’s, tuinmuren en erfafscheidingen. De materialisatie is afgestemd op de natuurlijke opzet van de wijk, met zoveel mogelijk lichte kleurstellingen die tot hun recht komen in het groen. De houten geveldelen geven daarbij een extra natuurlijke uitstraling.