Afbeelding ‘s-Gravendeel West

‘s-Gravendeel West

Samen met de gemeente Hoeksche Waard, Stevast Ontwikkeling en BPD Ontwikkeling zijn we verantwoordelijk voor nieuwbouwplan ’s-Gravendeel West. Aan de rand van ’s-Gravendeel worden 279 woningen gerealiseerd in 2 hoofdfasen.

De ontwikkeling van de eerste hoofdfase (179 woningen) is het initiatief van de ’s-Gravendeel West BV, bestaande uit twee ontwikkelende partijen, ABB Bouwgroep en Stevast Baas & Groen in samenwerking met de gemeente Hoeksche Waard. Bij de tweede hoofdfase zal ook BPD Ontwikkeling betrokken zijn.

De percelen zijn eigendom van de bovengenoemde projectontwikkelaars. De locatie ligt bij de entree van ’s-Gravendeel en is ingeklemd tussen de N217, de Maasdamseweg en de Molendijk. Het gaat hier om een aantal aaneengesloten percelen, waarvan het zuidelijke deel de eerste fase betreft.

Locatie

‘s-Gravendeel – gemeente Hoeksche Waard

Voortgang

Fase 1: 179 woningen

Fase 2: 100 woningen

Projectontwikkeling

ABB Ontwikkeling B.V.

Stevast Ontwikkeling B.V.

BPD Ontwikkeling

Eerder stelde het college, toen nog het college van de gemeente Binnenmaas, de ambities en randvoorwaarden voor de ontwikkeling van ’s-Gravendeel West vast. Een voorwaarde was dat ’s-Gravendeel West een duurzame en klimaatbestendige wijk wordt, met een gevarieerd woonprogramma.

In het plan is ook ruimte gecreëerd voor de in 2020 aangenomen motie, bouwen voor starters. Naast vrijstaande, twee-onder-een-kap en rijwoningen worden in de eerste fase van ’s-Gravendeel West 20 starterswoningen gerealiseerd. Wethouder Piet van Leenen: “Ons doel is om te bouwen voor verschillende doelgroepen met woningen in verschillende prijsklassen. Dus ook betaalbare woningen voor starters. Daarom zijn we van het bouwen van 150 woningen naar 179 woningen gegaan. We realiseren 20 starterswoningen en 10 sociale huurwoningen.”

Zachte overgang tussen polder en woonwijk

In ’s-Gravendeel West wordt niet alleen veel aandacht besteed aan de woningen, er wordt met minstens zoveel aandacht een fijne, groene leefomgeving gecreëerd. Op diverse plekken in het plan worden bloemrijke bermen en randen gerealiseerd. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar ook fijn voor alle insecten en andere fauna. De biodiversiteit van de locatie wordt hiermee versterkt. Ook het krekenpark wordt omringd door bloemrijke bermen en natuurlijke oevers.

Tussen de nieuwe woonwijk en de bestaande polder komt een zachte overgang. Dat betekent dat er middels hagen, bomen en kreekjes een overgang wordt gevormd tussen bestaand woongebied en het nieuwe woongebied. De groene structuren uit de polder, lopen door in het nieuwbouwplan. Alsof het nooit anders geweest is. Wandelroutes langs de akkerranden die aansluiten op bestaande paden in de aangrenzende woonwijk en het nieuwbouwproject krijgen een natuurlijke, robuuste uitstraling.

Aan dit project werken mee:

Stevast Baas & Groen

Stevast Baas & Groen

Ontwikkeling - advies
BPD

BPD

Bouwfonds Gebiedsontwikkeling