Menu

Nieuw Koningsduin, Bakkum

Landgoed Duin en Bosch in Castricum aan Zee (Bakkum), hoofdlocatie van zorgbedrijf Dijk en Duin, ontwikkelt zich van een zorglocatie naar een gemengd woon- en zorggebied.

Op het oostelijke deel van het landgoed aan de rand van het Noord-Hollands Duinreservaat worden in totaal circa 230 woningen gerealiseerd onder de projectnaam Nieuw Koningsduin. ABB Bouwgroep is ontwikkelaar en bouwer van deze projectwoningen.

De opbrengsten uit de verkoop van de grond voor woningbouw investeert de Parnassia Groep in de vernieuwing van zorgvastgoed en infrastructuur op het landgoed Duin en Bosch. De verouderde en in onbruik geraakte zorgpanden maken plaats voor nieuwe zorgfuncties op het terrein.

ABB heeft de ontwikkeling en bouw van zowel de 6 verschillende woonfases als van 2 zorgklinieken op zich genomen. Zeinstra Veerbeek Architecten was betrokken als verantwoordelijk architect en Vollmer en Partners als landschapsarchitect.

Inmiddels is bekend dat ABB ook de laatste fase mag ontwikkelen en bouwen. Fase 7 wordt gerealiseerd op de locatie van de oude Zusterflat.

Website Nieuw Koningsduin

  • Locatie Bakkum
  • Omvang Ca. 230 woningen en 2 klinieken voor ca. 140 cliënten
  • Status De woningen zijn gedeeltelijk opgeleverd en gedeeltelijk in aanbouw, de klinieken zijn opgeleverd
  • Opdrachtgever WTZi Vastgoed PBG B.V., Den Haag (onderdeel van Parnassia Groep B.V.); ABB Ontwikkeling B.V.
  • Expertise Bouwen, Ontwikkelen, Maatschappelijk vastgoed, Gebiedsontwikkelingen, Conceptwoning

Nieuwe woonwijk en vernieuwing bestaande klinieken

Toen ABB voor het eerst kennismaakte met het ruim 100 jaar oude landgoed Duin en Bosch was het liefde op het eerste gezicht. De omgeving en de prachtige architectuurstijl van de bestaande gebouwen vormden de basis van nieuwbouwproject Nieuw Koningsduin.

ABB is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van de 230 woningen onder de projectnaam Nieuw Koningsduin en de bouw van 2 ruime zorgklinieken. ABB, een grote speler in de woningbouw met meer dan 50 jaar ervaring heeft veel projecten ontwikkelt en gebouwd. De herontwikkeling van het landgoed is er, vanwege haar sterk maatschappelijk betrokken karakter en unieke ligging, eentje om extra trots op te zijn. Zowel nieuwe bewoners als bestaande bewoners wonen samen op één van de mooiste en meest bijzondere plekken die Nederland kent.

De inspiratie voor het ontwerp van de woningen is afkomstig van de oorspronkelijke gebouwen, die zijn ontworpen door Architect Poggenbeek. Zijn ontwerpen zijn uitgevoerd in een combinatiestijl van traditionele Nederlandse baksteenarchitectuur, in die tijd vooral toegepast in neo-stijlen met horizontale banden en verticale ramen en de expressieve houtarchitectuur uit de Alpenlanden. Deze mixstijl wordt vaak aangeduid als ‘de chaletstijl’. De Alpen werd in die periode een populaire bestemming voor welgestelde Nederlanders, met name vanwege de ruige natuur en de schone berglucht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de chaletstijl door Poggenbeek is toegepast in dit mooie bosrijke duingebied met haar frisse zeebries. En wat zijn wij daar, ongeveer een eeuw na data, blij mee. In samenwerking met Remco Veerbeek van Zeinstra Veerbeek Architecten is, om het landgoed en de architectuurstijl eer aan te doen, de chaletstijl doorgevoerd in een eigentijds jasje. Al het moois van 1900 is behouden gebleven, maar we hebben er met de hedendaagse kennis en kunde nog wat extra’s aan weten toe te voegen. De herkenbaarheid van het landgoed als een geheel is daarmee gecontinueerd.

De woningen zijn ontworpen in een gevarieerde mix, waarbij er veel individuele wensen zijn verwerkt zoals erkers, veranda’s, dakopbouwen en Franse balkons. Ieder mens is immers uniek en heeft een eigen levensstijl met persoonlijke wensen. De kopers hebben daarmee op dit prachtige landgoed echt hun droomwoning kunnen realiseren. Alles is in samenhang ontworpen, met respect voor het verleden van de locatie, zodat er als geheel een mooie en gedifferentieerde woonwijk is ontstaan.

De woningen zijn geclusterd in kleine buurten met een intiem karakter in een parkachtige en ruime setting. Dit is gecreëerd doordat iedere buurtje is afgebakend met een groene bosrand. Vollmer & Partners heeft als landschapsarchitect het ontwerp verzorgt van de openbare ruimte alsmede de mandelige groenzones. ABB denkt niet alleen aan het bouwen van mooie woningen, maar we zorgen ook voor een fijne leefomgeving. Waar gewoond, gewerkt en gespeeld kan worden. Door de groene woonclusters in het landgoed op te nemen is het voor bewoners gezellig en kleinschalig wonen op een fantastische locatie!

We zijn trots op deze prachtige woonwijk en hopen dat alle bewoners, maar zeker ook bezoekers er nog heel lang van mogen genieten!

“Toen wij ABB Bouwgroep, ontwikkelende bouwer, voor het eerst kennismaakten met het ruim 100 jaar oude landgoed Duin en Bosch was het liefde op het eerste gezicht. De omgeving en de prachtige architectuurstijl van de bestaande gebouwen vormden de basis van nieuwbouwproject Nieuw Koningsduin.”

Van een zorglocatie naar een gemengd woon- en zorggebied

Het woningbouwproject Nieuw Koningsduin, wordt in 7 fases gerealiseerd. Er is een gevarieerd aanbod aan woningen: vrijstaande-, twee-onder-een-kap-, drie-onder-een-kap-, rijwoningen en semibungalows, verantwoordelijk architect is Zeinstra Veerbeek Architecten. De woningen liggen in een prachtige, groene omgeving in het duingebied. Kopers konden kiezen voor meerdere op- en aanbouwen, diverse plattegrondindelingen en vele andere opties. Alle keuzemogelijkheden werden bovendien handig en overzichtelijk gepresenteerd in een woonconfigurator.

De ouderenkliniek is de eerste van twee klinieken die ABB heeft gebouwd op het terrein van zorginstelling Dijk en Duin, een onderdeel van de Parnassia Groep. De nieuwe kliniek bestaat uit 5 zorgvleugels en 1 vleugel voor facilitaire voorzieningen. Het is dusdanig opgeleverd dat personeel en cliënten er direct in konden. Een bijzonder detail is het metselwerk: om de drie lagen afwisselend halfsteens verband en naar voren liggend metselwerk. Ook de aluminium kaders rondom de kozijnen geven een mooie uitstraling aan de gevel.

De zogenaamde vervolgkliniek is de tweede van de twee klinieken voor geestelijke gezondheidszorg. Deze kliniek bestaat uit diverse algemene ruimten, cliëntkamers en studio-zorgappartementen, waaronder enkele specifiek voor mindervaliden. Ook bij deze kliniek zijn de kozijnen voorzien van aluminium kaders. Na de oplevering van deze tweede kliniek in november 2015, heeft ABB er op verzoek van en in opdracht van Parnassia Groep en een huurder van een gedeelte van het pand, GGZ Noord-Holland-Noord, een verbouwing uitgevoerd. Dit betrof de helft van de begane grond en de hele eerste verdieping. Dit was in januari 2016 gereed. De klinieken hebben als een van de eerste gebouwen in de zorg het keurmerk Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB).

Zowel de woningen als de beide klinieken kenden een korte bouwtijd. Dit kwam mede doordat de bouw tot stand is gekomen met de zogenaamde Lean-methode. Door een goede samenwerking met onze bouwpartners en vooraf met hen een goede planning te maken, is er efficiënt gebouwd.

Binnenkijker twee-onder-een-kapwoning Binnenkijker rijwoning Projectbetrokkenen aan het woord Zeinstra Veerbeek Architecten over Nieuw Koningsduin

“De zes verschillende woonfasen, verspreid over het schitterende groene landgoed, zijn zeer populair.”