Menu

Nieuw Koningsduin, Bakkum

Landgoed Duin en Bosch in Castricum aan Zee (Bakkum), hoofdlocatie van zorgbedrijf Dijk en Duin, ontwikkelt zich van een zorglocatie naar een gemengd woon- en zorggebied.

Op het oostelijke deel van het landgoed aan de rand van het Noord-Hollands Duinreservaat worden in totaal circa 230 woningen gerealiseerd onder de projectnaam Nieuw Koningsduin. ABB Bouwgroep is ontwikkelaar en bouwer van deze projectwoningen.

De opbrengsten uit de verkoop van de grond voor woningbouw investeert de Parnassia Groep in de vernieuwing van zorgvastgoed en infrastructuur op het landgoed Duin en Bosch. De verouderde en in onbruik geraakte zorgpanden maken plaats voor nieuwe zorgfuncties op het terrein.

ABB heeft de ontwikkeling en bouw van zowel de 6 verschillende woonfases als van 2 zorgklinieken op zich genomen. Zeinstra Veerbeek Architecten was betrokken als verantwoordelijk architect en Vollmer en Partners als landschapsarchitect.

Inmiddels is bekend dat ABB ook de laatste fase mag ontwikkelen en bouwen. Fase 7 wordt gerealiseerd op de locatie van de oude Zusterflat. De start verkoop staat gepland voor begin 2018. De precieze datum voor start verkoop is nog niet bekend. We verwachten dit eind december bekend te kunnen maken.

Website Nieuw Koningsduin

  • Locatie Bakkum
  • Omvang Ca. 230 woningen en 2 klinieken voor ca. 140 cliënten
  • Status De woningen zijn gedeeltelijk opgeleverd en gedeeltelijk in aanbouw, de klinieken zijn opgeleverd
  • Opdrachtgever WTZi Vastgoed PBG B.V., Den Haag (onderdeel van Parnassia Groep B.V.); ABB Ontwikkeling B.V.
  • Expertise Bouwen, Ontwikkelen, Maatschappelijk vastgoed, Gebiedsontwikkelingen, Conceptwoning

Van een zorglocatie naar een gemengd woon- en zorggebied

Het woningbouwproject Nieuw Koningsduin, wordt in 6 fases gerealiseerd. Er is een gevarieerd aanbod aan woningen: vrijstaande-, twee-onder-een-kap-, drie-onder-een-kap-, rijwoningen en semibungalows, verantwoordelijk architect is Zeinstra Veerbeek Architecten. De woningen liggen in een prachtige, groene omgeving in het duingebied. Kopers konden kiezen voor meerdere op- en aanbouwen, diverse plattegrondindelingen en vele andere opties. Alle keuzemogelijkheden werden bovendien handig en overzichtelijk gepresenteerd in een woonconfigurator.

De ouderenkliniek is de eerste van twee klinieken die ABB heeft gebouwd op het terrein van zorginstelling Dijk en Duin, een onderdeel van de Parnassia Groep. De nieuwe kliniek bestaat uit 5 zorgvleugels en 1 vleugel voor facilitaire voorzieningen. Het is dusdanig opgeleverd dat personeel en cliënten er direct in konden. Een bijzonder detail is het metselwerk: om de drie lagen afwisselend halfsteens verband en naar voren liggend metselwerk. Ook de aluminium kaders rondom de kozijnen geven een mooie uitstraling aan de gevel.

De zogenaamde vervolgkliniek is de tweede van de twee klinieken voor geestelijke gezondheidszorg. Deze kliniek bestaat uit diverse algemene ruimten, cliëntkamers en studio-zorgappartementen, waaronder enkele specifiek voor mindervaliden. Ook bij deze kliniek zijn de kozijnen voorzien van aluminium kaders. Na de oplevering van deze tweede kliniek in november 2015, heeft ABB er op verzoek van en in opdracht van Parnassia Groep en een huurder van een gedeelte van het pand, GGZ Noord-Holland-Noord, een verbouwing uitgevoerd. Dit betrof de helft van de begane grond en de hele eerste verdieping. Dit was in januari 2016 gereed. De klinieken hebben als een van de eerste gebouwen in de zorg het keurmerk Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB).

Zowel de woningen als de beide klinieken kenden een korte bouwtijd. Dit kwam mede doordat de bouw tot stand is gekomen met de zogenaamde Lean-methode. Door een goede samenwerking met onze bouwpartners en vooraf met hen een goede planning te maken, is er efficiënt gebouwd.

Binnenkijker twee-onder-een-kapwoning Binnenkijker rijwoning Projectbetrokkenen aan het woord Zeinstra Veerbeek Architecten over Nieuw Koningsduin

“De zes verschillende woonfasen, verspreid over het schitterende groene landgoed, zijn zeer populair.”