Menu

Amstelwijck Park, Dordrecht

Het voormalige Refaja Ziekenhuis-terrein, van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, wijzigt qua bestemming. Het terrein, met een afmeting van ongeveer 6,5 hectare, wordt door ABB Bouwgroep getransformeerd naar een fraaie, groene woonwijk.

Nieuwbouwproject Amstelwijck Park biedt een gedifferentieerd woningaanbod, waaronder vrijstaande villa’s, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen. Het project wordt in verschillende fases in de verkoop gebracht en gebouwd. De ontwikkeling van Amstelwijck Park maakt onderdeel uit van de totale ontwikkeling van het gebied Amstelwijck.

Het groen verwelkomt je met open armen in deze nieuwe woonwijk. De parkjes met wandelpaden en natuurlijke speelvoorzieningen nodigen je uit om hier te verblijven en geven je een permanent vakantiegevoel! Ook in huis wordt het heerlijk vertoeven. Hier worden diverse typen huizen gerealiseerd en ze zijn alle energiezuinig! Kortom groen vanbinnen en vanbuiten…

 

Website Amstelwijck Park

  • Locatie Dordrecht, wijk Amstelwijck
  • Omvang 6,5 hectare: 190 woningen, waarvan 171 grondgebonden woningen en 19 appartementen
  • Status Fases in aanbouw en fases in verkoop
  • Opdrachtgever ABB Ontwikkeling B.V.
  • Expertise Bouwen, Ontwikkelen, Gebiedsontwikkelingen, Duurzaamheid

Verhalen over Amstelwijck Park

We kunnen veel vertellen over wie we zijn en hoe we werken. Maar liever delen we de ervaringen van anderen. Bekijk hun verhalen. En ontdek hoe opdrachtgevers de samenwerking met ons ervaren.

Bart van Wijk en Jan Dekker over Amstelwijck Park

Lees hier het verhaal.

Projectmanager Jimmy over duurzaam Amstelwijck Park

Lees hier het verhaal.

Kopers Amstelwijck Park vertellen

Lees hier het verhaal.

kopets Amstelwijck
Kopers Amstelwijck Park vertellen

Lees hier het verhaal.

Groen van binnen en groen van buiten!

Het is wetenschappelijk bewezen dat als je in een groene buurt woont of werkt je je prettiger voelt en je beter kunt concentreren. Het bekijken van een groene omgeving leidt tot een verminderd gevoel van pijn en gevoelens als vermoeidheid, somberheid en boosheid. Deze positieve effecten hebben niet alleen te maken met het inademen van frisse lucht of de prettige groene omgeving. ‘Natuurervaring’ heeft ook invloed op de wijze waarop onze hersenen informatie verwerken

Het groen verwelkomt je met open armen in deze nieuwe woonwijk. De parkjes met wandelpaden en natuurlijke speelvoorzieningen nodigen je uit om hier te verblijven en geven je een permanent vakantiegevoel! Ook in huis wordt het heerlijk vertoeven. Hier worden diverse typen huizen gerealiseerd en ze zijn allen energiezuinig! Kortom groen van binnen en van buiten…

Klimaatadaptief, klimaatintensief, biodivers, energiezuinig, sociale cohesie

Omdat wij iedereen een gezonde en groene woonomgeving gunnen gaan wij in Amstelwijck Park een stap verder dan bij vergelijkbare nieuwbouwprojecten. Hiervoor hebben wij landschapsarchitect ECHO Urban Design ingeschakeld en zij hebben een prachtig plan ontwikkeld. Dit is dé basis voor de ontwikkeling van het verdere nieuwbouwplan.

Door klimaatadaptieve maatregelen past de leefomgeving zich aan aan het veranderende klimaat (extreme regenbuien en zomerse hitte) en worden schadelijke gevolgen voorkomen. Een grotere biodiversiteit betekent dat er heel veel verschillende soorten zijn, soorten vogels, insecten en kleine dieren. Een groene woonomgeving bevordert sociale cohesie. Door toepassing van pergola’s bij de huizen willen we de sociale cohesie verder versterken.

Kortom… bijzonder duurzaam

Amstelwijck Park wordt in harmonie met de natuur ontwikkeld. Amstelwijck Park zal voor 40 procent bestaan uit groen en water. De wijk wordt klimaatadaptief, natuurinclusief en energiezuinig. Ons doel is een parkachtige woonwijk te realiseren waar het fijn en gezond wonen is, waar kinderen veilig kunnen spelen en ook dieren goed kunnen leven. De wijk is grotendeels energieleverend of anders energieneutraal. Naast het bestaande groen planten we 250 bomen die voor verkoeling zorgen tijdens de zomerhitte. We leggen wadi’s aan en plaatsen ondergrondse infiltratiekratten voor waterafvoer en -opslag. Voetgangers krijgen het primaat; zo wordt de autovrije parkzone een avontuurlijk speelgebied en komen er overal wandelpaden. Elk huis krijgt maximaal één parkeerplek naast de deur, de tweede auto kunnen bewoners kwijt op vier parkeerterreintjes verstopt in het groen.

 

Bijzonder duurzaam, groen en waterrobuust

 

Passende architectuur

De huizen zijn zorgvuldig ingepast in het groene landschap, waarbij het groen de hoofdrol speelt! De woningen en het landschap gaan optimaal samen, onder andere door de integraal ontworpen pergola’s, tuinmuren en erfafscheidingen. De materialisatie is afgestemd op de natuurlijke opzet van de wijk, met zoveel mogelijk lichte kleurstellingen die tot hun recht komen in het groen. De houten geveldelen geven daarbij een extra natuurlijke uitstraling!

Door de openslaande deuren in de voorgevel trek je het groen als het ware naar binnen. De pergola is zo ontworpen dat diverse klimplanten er tegenaan kunnen groeien waardoor ook in de winter nog veel groen zichtbaar is. Zie jij jezelf al zitten op een bankje in de zon met een wijntje?

De architect over Amstelwijck Park
Zeinstra Veerbeek Architecten verzorgde het ontwerp van Amstelwijck Park. Een van de ontwerpers vertelt over het proces: “Wonen met een vakantiegevoel, dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik het groene ontwerp van Amstelwijck Park zag. Op vakantie kamperen wij graag in de natuur. Dan zijn we zoveel mogelijk buiten en ’s avonds zitten we voor de tent en genieten we van de omgeving. Met dit in mijn achterhoofd heb ik de woningen ontworpen. “

 

Van ziekenhuizen naar woonhuizen

Het gebied was van medio 1971 tot medio 2017 in gebruik als ziekenhuis, achtereenvolgens onder de namen Refaja ziekenhuis, Drechtstedenziekenhuis en locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Na de laatste ziekenhuisfusie werd besloten om de twee ziekenhuizen binnen de stad Dordrecht samen te voegen op één plek, in het gebied Gezondheidspark/Sportboulevard. Van 2008 tot 2017 zijn gefaseerd alle functies vanuit de locatie Amstelwijck overgeheveld naar dit gebied.

De bestaande ziekenhuisgebouwen maken plaats voor een ruim opgezette woonwijk. Nieuwbouwproject Amstelwijck Park gaat een gedifferentieerd woningaanbod bieden in verschillende prijscategorieën, waaronder rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen. De ontwikkeling van Amstelwijck Park maakt onderdeel uit van de totale ontwikkeling van het gebied Amstelwijck, waarvoor de gemeente een ontwikkelstrategie opstelt. ABB werkt de komende periode in samenwerking met de gemeente Dordrecht de plannen verder uit.

“De bestaande ziekenhuisgebouwen maken plaats voor een ruim opgezette woonwijk.”