Afbeelding Begijnhof

Begijnhof

In het hart van de vestingstad Brielle heeft ABB een 15e eeuwse kapel gerestaureerd en herontwikkeld. Daarnaast zijn ook nog 2 kleinschalige appartementengebouwen door ABB ontwikkeld en gerealiseerd. Voorheen stonden hier duplexwoningen. Elk appartementengebouw telt 13 studio’s van circa 40 m2. In deze studio’s wonen mensen met een lichte verstandelijke beperking.

In de gerestaureerde kapel bevinden zich een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners en een ruimte voor de begeleiding.  De kapel, gelegen aan de Coppelstockstraat, dateert uit 1465 en was vroeger onderdeel van een begijnhof. Veel is in de loop der tijden verloren gegaan. De houten draagconstructie dateert voor een groot deel nog wel uit 1465. Na 1572 verloor de kapel haar oorspronkelijke functie. Sindsdien heeft de kapel verschillende functies gehad.

Ondanks dat de kapel vrijwel niet meer  zichtbaar en als zodanig herkenbaar is, is het een Rijksmonument. Door het amoveren van alle latere aanbouwen is de kapel weer vrij komen te staan. Geheel in overleg met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de Monumentencommissie Brielle, is een passend ontwerp voor de kapel gemaakt, een ontwerp waarbij de historie van de kapel gerespecteerd wordt en de nieuwe functie harmonieus is ingepast.

Locatie

Brielle

Betreft

Herontwikkeling van een 15e eeuwse kapel + 26 studio's, verdeeld over twee appartementengebouwen

Voortgang

Opgeleverd

Projectontwikkeling

Stichting Ipse de Bruggen, Alphen aan den Rijn