Menu

Stella Nova, Spijkenisse

Project Stella Nova betreft de herontwikkeling van de wijk Sterrenkwartier Hoog in Spijkenisse. Het Sterrenkwartier is een typisch naoorlogse wijk die wordt omgetoverd tot een nieuwe, eigentijdse woonomgeving. Dat is de ambitie van de gemeente Nissewaard. De anonieme 60-er jarenblokken met voornamelijk sociale huurwoningen moeten plaatsmaken voor een gevarieerd woningaanbod met eengezinswoningen, beneden-bovenwoningen en appartementengebouwen. Een omgeving die stijl en allure uitstraalt, maar die de bestaande structuren behoud en versterkt. De bestaande en nieuwe bebouwing lopen straks vloeiend in elkaar over en groen wordt gecombineerd met een aangenaam woon- en leefklimaat.

Door het gebied in te vullen met een goede mix aan woningen in de diverse prijscategorieën en met veel groen wordt tegemoet gekomen aan de grote vraag naar meer woningen voor uiteenlopende doelgroepen in aantrekkelijke woonbuurten. Stella Nova belooft een aantrekkelijke woonomgeving te worden.

ABB heeft met haar plannen om hoogwaardige maar ook flexibele woningen te bouwen de opdracht in handen gekregen. De woningen worden allen gasloos en duurzaam uitgevoerd. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door toepassing van een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, een gebalanceerd ventilatiesysteem en ga zo maar door. Dit geeft de koper/huurder lagere energielasten. De woningen zijn compleet en hoogwaardig afgewerkt. En daar bovenop zijn er voor de kopers ook nog eens vele mogelijkheden tot het afstemmen van de woning naar eigen wens.

Steenhuis Bukman Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van project Stella Nova.

Kenmerkend aan het project zijn het hoge duurzaamheidsniveau, de grote variatie in woonproducten, de groene en ruime opzet van de wijk en de sterke samenhang in het gehele plan. De totale gebiedsontwikkeling van het Sterrenkwartier bestaat uit ruim 400 woningen.

Website Stella Nova 

Over Stella Nova

We kunnen veel vertellen over wie we zijn en hoe we werken. Maar liever delen we de ervaringen van anderen. Bekijk hun verhalen. En ontdek hoe opdrachtgevers, kopers en partners de samenwerking met ons ervaren.

Brenda, Sander en Frank over Stella Nova in Spijkenisse

Lees hier het verhaal.

Karim en Fadoua over Stella Nova

Lees hier het verhaal.

Het plan

Steenhuis Bukman Architecten heeft het ontwerp voor Stella Nova gemaakt. Het ontwerp komt tot zijn recht door de samenhang in het gehele plan. Het materiaalgebruik is duurzaam en ambachtelijk, met mooi verouderende materialen en veel glas.

Er wordt in dit plan veel aandacht besteed aan de overgangen tussen privé-openbaar, groen en (sociale) veiligheid. Woonwensen staan centraal bij ABB. De diverse ruwbouw-en afbouwopties zorgen voor een breed scala aan mogelijkheden om de woningen comfortabel te maken naar wens van de koper!

Er zijn verschillende woningtypen, waardoor er altijd wel een woning is die aansluit bij de woningwensen van ieder persoon.

De gedachte van de architect
“Toen ik werd benaderd om Stella Nova te ontwerpen, was ik direct enthousiast. Een locatie met veel potentie, waar prachtige woningen voor diverse doelgroepen worden ontwikkeld. Graag vertel ik u meer over het ontwerp en de gedachte hierachter.”

Stella Nova wordt van een typisch naoorlogs woongebied omgetoverd tot een nieuwe, eigentijdse woonomgeving. De anonieme 60-er jarenblokken maken plaats voor een gevarieerd woningaanbod met eengezinswoningen, beneden-bovenwoningen en een klein appartementengebouw, dat de entree van het gebied markeert.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp was het behouden en zelfs versterken van bestaande structuren. Dit is ook de reden dat de nieuwe woningen voor een groot deel op de oude footprint zijn ontworpen. Daarnaast vonden wij het erg belangrijk om, met name in het binnengebied, een kleinschalig plan te ontwerpen met korte woningblokken, mooie doorzichten, veel verschillende woningtypen en afwisselende dakvormen. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij lange, monotone gevelwanden het beeld bepalen.

“Ontwerp een divers project, waar eenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat was één van de opdrachten die ABB aan ons meegaf. Hier waren wij natuurlijk enorm blij mee, want wij vinden duurzaamheid ook erg belangrijk. Bij duurzaamheid denken wij niet alleen aan gasloze woningen, zonnepanelen en goede isolatie, maar ook aan een duurzame leefomgeving waar jong en oud prettig kan wonen”, zo vertelt Marc.

De samenhang van de verschillende woningen onderling wordt benadrukt door hetzelfde materiaal- en kleurgebruik. Het metselwerk van de gevels bestaat uit gemêleerde, lichtrode bakstenen met hierin verschillende metselverbanden zoals staand metselwerk en wildverband. Incidenteel wordt keimwerk gebruikt en lopen betonbanden boven en onder de kozijnen door in het naastliggende gevelvlak.

“Er wordt in dit plan veel aandacht besteed aan de overgangen tussen privé-openbaar, groen en (sociale) veiligheid.”

Duurzaam

Dat Stella Nova duurzaam moet worden, staat als een paal boven water. Beter voor het milieu en voor de bewoners, want dit betekent lagere (energie)lasten en ook nog eens extra comfort.

De nieuwe woningen zijn klaar voor de toekomst. De woningen wekken energie op en bewoners zijn niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zij gebruiken geen gas en maken volop gebruik van natuurlijke bronnen, zoals de zon en bodemwarmte! Daarnaast is het ook nog mogelijk om groene energie af te nemen. De woningen zijn energieneutraal!

Stella Nova wordt in harmonie met de natuur ontwikkeld. Doel is om een woonwijk te realiseren waar het fijn en gezond wonen is, waar kinderen veilig kunnen spelen en ook dieren goed kunnen leven. Er worden vleermuiskasten toegepast. Volgroeide beukenhagen geplaatst en ga zo maar door.

Dit is maar één van de projecten waar we trots op zijn. Bekijk zeker ook de projecten hieronder.

“De nieuwe woningen zijn klaar voor de toekomst.”