ABB en Helwig planten bos in Uruguay!

30 september 2021
Afbeelding ABB en Helwig planten bos in Uruguay!

ABB Bouwgroep plant samen met Helwig een bos in Uruguay!

Kozijnleverancier Helwig en ABB investeren in duurzaamheid en het leveren van een positieve bijdrage aan het klimaat. Bijna 1.000 bomen plantte Helwig aan op naam van ABB. Want we zijn ons allebei bewust van het feit dat we alleen samen kunnen zorgen voor een betere wereld. Een wereld waarin ook volgende generaties nog gelukkig kunnen leven. Helwig en ABB willen zuinig omgaan met grondstoffen en bewuste keuzes maken om een leefbare wereld te behouden. Het toegepaste Red Grandis kozijnhout, heeft de kwaliteit van tropisch hardhout, maar dan verantwoord geproduceerd dankzij duurzame plantagebossen. Bovendien worden er meer bomen aangeplant dan dat er gekapt worden.

Groei bosgebied in plaats van krimp
De nieuwe bomen zijn aangeplant in het Red Grandis bos in Uruguay. De aanplantsnelheid van dit bos ligt hoger dan de oogst. Hierdoor krimpt het tropisch regenwoud niet, maar is er zelfs sprake van groei van bosgebied. Het bos heeft een enorm groeipotentieel. Dertig jaar geleden groeiden er nog geen bomen in Uruguay, terwijl de grondsamenstelling en geografische omstandigheden ideaal zijn voor het groeiproces van de eucalyptus Grandis. Daarom is dit bosgebied aangelegd. Extra groen dus, bovenop het bestaande groen.

In tegenstelling tot andere bomen, die meer dan 100 jaar moeten groeien voordat ze gereed zijn voor de kap, is het type Grandis kapklaar in 23 jaar. En er wordt dus altijd meer aangeplant dan geoogst. Eén boom levert 2 m³ bruikbaar kozijnhout op, de rest van de boom wordt gebruikt voor pulp, fruitkisten en pallets voor de transportindustrie. Schors en bladeren dienen als organische meststof voor nieuwe aanplant. Er gaat dus niks verloren.

Hout meest duurzame toepassing
Het Red Grandis kozijnhout is FSC gecertificeerd. Maar los van de certificering heeft hout veel voordelen ten opzichte van haar alternatieven. Hout is een product dat opnieuw hoogwaardig is in te zetten en op termijn een langere levensduur heeft dan andere grondstoffen. Hout behoudt waarde, ook na de sloop van een woning. Bomen vangen bovendien CO² op en leveren zuurstof. Eén boom neemt ongeveer 800kg CO² op tijdens zijn groei. Hoe ouder de boom hoe minder groei/opname CO². Vandaar dat kap en herplant essentieel is in dit proces.

Kunststof moet vernietigd worden, veelal door verbranding. Aluminium heeft een kostbaar recylageproces. Op dit moment is de uitstoot voor recyclebaar kunststof hoger dan voor de productie van nieuw kunststof. Plastic is heel veelzijdig en bovendien spotgoedkoop te produceren, geen wonder dat het zo veel wordt gebruikt. Maar eenmaal geproduceerd, vergaat het nóóit meer! Idem met aluminium; ook dit vergaat nooit meer. Dat heeft een enorme impact op het milieu. Denk maar eens aan de mini plasticdeeltjes in de zee of op het land, waar veel dieren aan doodgaan. Tegelijkertijd blijft de plasticproductie maar groeien.

Samenwerking
ABB en Helwig werken al meer dan 25 jaar samen als co-makers. De samenwerking kenmerkt zich door een cultuur waarin continu met elkaar wordt overlegd, met elkaar wordt meegedacht en zaken worden opgelost. Zo ook zaken waar niet alleen beide partijen profijt van hebben, maar die een groter belang dienen: de toekomst van onze aarde.

Helwig heeft besloten om voor iedere woning waar zij kozijnen voor leveren, ook een boom te planten in Nederland. Hier gaat het niet om een productiebos, maar om uitbreiding van het natuurgebied in Nederland voor de lange termijn.

ABB is trots op deze samenwerking en hoopt die nog lang voort te zetten.

 

Duurzaamheid binnen ABB   MVO binnen ABB 

Afbeelding ABB en Helwig planten bos in Uruguay!

Meer nieuws

Nieuws
16 mei 2024
16 mei 2024

Ostadehof in Rozenburg blijkt enorm populair!

Nieuws
14 mei 2024
14 mei 2024

Nieuwe fase Amstelwijck Park in verkoop

Nieuws
14 mei 2024
14 mei 2024

Op weg naar een duurzame toekomst met de ABBuzz