Menu

Puur! Maassluis, Maassluis

Als onderdeel van de herstructurering Sluispolder-West wordt het bestaande appartementencomplex De Vliet in Maassluis gesloopt en wordt de weekmarkt verplaatst, die vervolgens plaatsmaken voor deze nieuwe centrumontwikkeling. De ontwikkeling van de Vlietlocatie betekent een geweldige kans om een nieuw, betekenisvol stukje Maassluis te maken aan één van de entrees van de stad.

Kenmerkend aan de historische binnenstad van Maassluis is de pittoreske uitstraling met de sfeervolle panden die de Noord- en Zuidvliet omringen. De kracht van de historische binnenstad is de diversiteit van wonen, het winkelaanbod en overige publieksfuncties gelegen in een fraai gebied met een grote verblijfswaarde.

Op één van de oudste plekken in de historische binnenstad worden straks unieke woningen en appartementen gebouwd, het nieuwbouwproject Puur! Maassluis. Puur! past als een maatpak op deze binnenstedelijke locatie. De ontwikkeling bestaat uit 27 grote stadswoningen, 10 koopappartementen, 24 huurappartementen een supermarkt (Jumbo Supermarkten) en 280 m² overige detailhandel.

Website Puur! Maassluis

  • Locatie Maassluis
  • Omvang 27 grondgebonden koopwoningen, 10 koop appartementen, 24 sociale huur appartementen (turnkey), ca. 2000 m² detailhandel/retail
  • Status In ontwikkeling
  • Opdrachtgever Maasdelta Groep en ABB Bouwgroep
  • Doel Versterken stadscentra
  • Expertise Bouwen, Ontwikkelen, Binnenstedelijk ontwikkelen, Conceptwoning

Verhalen over Puur! Maassluis

We kunnen veel vertellen over wie we zijn en hoe we werken. Maar liever delen we de ervaringen van anderen. Bekijk hun verhalen. En ontdek hoe opdrachtgevers de samenwerking met ons ervaren.

Architect Marc Bukman over Puur! Maassluis

Lees hier het verhaal.

Nieuwe woningen in Sluispolder-west

Het nieuw te realiseren plan past als een maatpak op deze binnenstedelijke locatie. De ontwikkeling bestaat uit een commercieel programma en een breed woningaanbod met onder andere grondgebonden woningen en appartementen waarbij een deel van de appartementen na realisatie door woningstichting Maasdelta verhuurd wordt. ABB is momenteel samen met de gemeente Maassluis en Maasdelta het plan verder aan het uitwerken.

Deze ontwikkeling maakt uit van de herontwikkeling van de wijk Sluispolder-West. Meer informatie over deze integrale gebiedsontwikkeling vindt u op Sluispolder-West

''Het nieuw te realiseren plan past als een maatpak op deze binnenstedelijke locatie!''

Architect aan het woord

Aan het woord: Marc Bukman van Steenhuis Bukman Architecten. Marc is de architect van Puur!

Terugbrengen stadsentree
Maassluis, een historische binnenstad met een prachtige stedenbouwkundige structuur. De Noord- en Zuidvliet vormen de unieke waterverbinding van de binnenstad met het achterliggende landschap. Karakteristiek zijn de lage kades en de kleinschalige bebouwing van individuele panden. Na de oorlog zijn er aan de Vlietzone ingrepen gedaan waardoor de oorspronkelijke structuur is aangetast. Door de sloop van ‘De Vliet’, de verplaatsing van de weekmarkt en het terugbrengen van de oude rooilijnen komt er weer een prachtige stadsentree. Kleinschalig, verfijnd en een verwijzing naar de historische context, is de ontwerpfilosofie. Het materiaalgebruik is ambachtelijk en bestaat uit uitsluitend mooi verouderde materialen zoals baksteen, hout en natuursteen. Het kleurgebruik is ingetogen en is opgebouwd uit een palet van roodbruine tinten met hier en daar accenten in wit metselwerk, natuurstenen plinten en raamomkaderingen. Het plan varieert van traditioneel en romantisch aan de Zuidvliet naar robuust aan de P.C. Hooftlaan.

Iedere woning is anders!
De oude stedenbouwkundige structuur van de Vlietzone wordt hersteld. Aan de Zuidvliet komen woningen die sterk van elkaar verschillen in gevelbeeld en bouwhoogte. De bebouwingslijn is niet recht, maar lichtglooiend met kleine sprongen zodat een klassiek beeld van individuele woningen ontstaat. De huidige historische bebouwing aan de Zuidvliet is gebruikt als inspiratiebron. Iedere woning is anders. Er zijn verschillen in de raampartijen, kleur, materiaal. Daarnaast komt er een verscheidenheid aan dwarskapen, getrapte gevels en platte daken. Hier vindt u bijvoorbeeld een vierlaags ‘pakhuis’, maar ook een tweelaags ‘tweelinghuis’. De architectuur is rijk gedecoreerd met raamlijsten, Franse balkons, brede dakranden, spekbanden en bijzonder metselwerk.

Er komt een subtiele overgang tussen de Zuidvliet en de P.C. Hooftlaan. De P.C. Hooftlaan is grootschaliger en de bebouwing krijgt voornamelijk platte daken. Waar we aan de Zuidvliet grote variatie in de gevels zien, is dat aan de P.C. Hooftlaan minder. De woningen zijn hier twee-aan-twee gelijk.

De Groene Vliet
De Arthur van Schendelstraat is vormgegeven als een ‘Groene Vliet’. Hier komen mooie bomenreeksen, afgewisseld met schuine parkeerplaatsen en langsparkeerplaatsen. Daarnaast vindt u hier de inrit naar de privé parkeerplaatsen van de woningen. Daarnaast worden er aan deze straat ook nog woningen
gerealiseerd met diverse variaties in de gevels.

Afmaken winkelrondje
De nieuwbouw op het weekmarktterrein (Boogertstraat en Anne de Vriesstraat) bestaat uit een kleinschalig appartementengebouw met bedrijfsruimte op de begane grond. Hierdoor wordt het winkelrondje afgemaakt. De winkelruimte accentueert en markeert de overgang van de Arthur van Schendelstraat naar de binnenstad. De bovengelegen koopappartementen zijn maximaal op de straat georiënteerd, wat zorgt voor sociale veiligheid en een levendige sfeer. Achter dit gebouw komt een kleinschalig parkeerhofje met grote bomen. In plaats van één groot appartementenblok is gekozen voor een divers gevelbeeld. De kleurstelling en gevelindeling is steeds verschillend. Dé perfecte aansluiting op de omgeving.

De Anne de Vriesstraat blijft voor auto’s toegankelijk en heeft parkeerruimte in de middenberm, afgewisseld door bomen. Supermarkt Jumbo vestigt zich hier.
Boven de supermarkt worden huurappartementen voor Maasdelta gerealiseerd. Dit kleinschalige appartementencomplex krijgt een hoofdentree aan de Zuidvliet. Ook hier oogt het gevelbeeld als ‘losse’ panden, door verschillende raamafmetingen, gevelsteen en detaillering. De gevels zijn rijk gedetailleerd met luifels, gevelbanden, raamkaders en een natuurstenen plint.

Kortom: grote variatie aan woningtypen en gevels, kleinschalige bedrijvigheid en de supermarkt zijn een perfecte aanvulling voor Maassluis. Op ieder moment van de dag zullen er mensen in dit gebied aanwezig zijn, want de levendigheid en belevingswaarde vergroot. Het gebied krijgt meer betekenis en zal een grote
aantrekkingskracht op Maassluis krijgen.

''Het verhaal achter Puur! Maassluis!''