Interview over Residentie Parkzicht (ANWB-locatie) op Vastgoedjournaal.nl

14 maart 2023
Afbeelding Interview over Residentie Parkzicht (ANWB-locatie) op Vastgoedjournaal.nl

Datum: 13-03-2023

ANWB-locatie Wassenaar maakt plaats voor maximaal 425 woningen

In 2016 won ABB Bouwgroep de tender die was uitgeschreven door de ANWB, voor de herontwikkeling van een deel van hun terrein in Wassenaar, letterlijk op de grens met Den Haag en recht tegenover bestaande woningen. Wat dit voor de ontwikkelaar inhield, bespreekt Vastgoedjournaal met projectmanager Roald van den Broek.

‘In verband met leegstand  was het de bedoeling dat de ANWB op deze locatie van 37.000 m2 haar deels monumentale kantoor zou vernieuwen en een ander deel zou slopen. Hierdoor zou er veel ruimte vrijkomen voor andere ontwikkelingen, voornamelijk woningbouw. Op het moment van de tender zouden er circa 250 nieuwe woningen, waarvan een deel bestemd zou zijn voor sociale huur, gebouwd kunnen worden’, vertelt Van den Broek die als projectmanager bij de ontwikkeling is betrokken.

ABB Bouwgroep, dat al bijna 60 jaar actief is in het ontwikkelen en bouwen van nieuwbouwprojecten, kwam met een plan dat een samenhang tussen wonen en werken mogelijk maakt. De gemeente Wassenaar was positief over de bouwplannen van de ANWB en ABB en stelde hiervoor een stedenbouwkundig kader en een startdocument op, die in november 2018 door de raad werden vastgesteld. Maar het plan veranderde toen de ANWB uiteindelijk alsnog besloot de locatie te verlaten.

Minder woningen ten gunste van meer groen na participatietraject
‘Hierdoor kwam het hele terrein beschikbaar voor herontwikkeling’, vertelt Van den Broek. Het creëerde nieuwe kansen voor ontwikkelende bouwer ABB die bekendstaat om haar grootschalige nieuwbouwprojecten en transformaties. ‘Omdat wij al betrokken waren bij het project hebben wij samen met MLA+ architecten uit Rotterdam een nieuw plan gemaakt dat de bouw van 530 woningen mogelijk maakte. Met dat plan zijn we een participatietraject ingegaan met omwonenden en belanghebbenden. De uitkomst van de participatiegesprekken resulteerde in een afname van het aantal te bouwen woningen en een groenere omgeving. In Residentie Parkzicht, zoals het project wordt genoemd, worden uiteindelijk maximaal 425 woningen gebouwd en het huidig aantal parkeerplekken van 355 rondom het kantoor zal met 125 stuks afnemen ten gunste van vergroening van de locatie. Daarnaast komen er circa 210 halfverdiepte parkeerplaatsen onder de nieuwe bebouwing en wordt het iconische ronde gebouw ingevuld met buurtgerichte en  maatschappelijke voorzieningen.

Ook de gemeente Den Haag is betrokken bij het project. Van den Broek: ‘Op het moment dat je het voormalig ANWB-terrein verlaat, sta je op Haags grondgebied. De komst van 425 nieuwe woningen heeft effect op de omgeving. Daar houden we natuurlijk rekening mee  in de plannen.’

Meer over het project    Link naar het originele artikel op Vastgoedjournaal.nlAfbeelding Interview over Residentie Parkzicht (ANWB-locatie) op Vastgoedjournaal.nl

Meer nieuws

Nieuws
28 mei 2024
28 mei 2024

Open bouwplaatsen tijdens Dag van de Bouw | Zaterdag 8 juni

Nieuws
16 mei 2024
16 mei 2024

Ostadehof in Rozenburg blijkt enorm populair!

Nieuws
14 mei 2024
14 mei 2024

Nieuwe fase Amstelwijck Park in verkoop