Middeleeuws kasteel herleeft

24 juni 2022
Afbeelding Middeleeuws kasteel herleeft

Datum: 24-06-2022

Informatiebord laat middeleeuws kasteel herleven in Zwartewaal

De locatie van nieuwbouwproject De Ankerplaats aan de Wilhelminalaan in Zwartewaal is historisch uniek, het plangebied grenst namelijk aan het terrein van het middeleeuws kasteel De Hofstee. Nadat De Hofstee in 1418 verwoest was, bleven veel restanten in de bodem achter. De historie, die lange tijd onzichtbaar was onder een grasveld, is nu weer beleefbaar door het informatiebord dat onlangs is geplaatst in samenwerking met de gemeente Brielle. Op het informatiebord is meer over het voormalige kasteel te lezen en is een QR-code toegevoegd waarmee digitale informatie kan worden opgehaald.

Nieuwbouw op een archeologische locatie
Na een voorspoedige bouw, leverde ontwikkelende bouwer ABB Bouwgroep begin 2020 de woningen van nieuwbouwproject op. Bij de planontwikkeling is rekening gehouden met de gevonden archeologie in de grond. Tijdens een archeologisch onderzoek in 1972 zijn voor het eerst resten blootgelegd. Voorafgaand aan de bouw van de woningen van De Ankerplaats is in 2019 wederom een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De woningen zijn gesitueerd buiten de waardevolle vondsten en in het openbaar gebied is een cirkelvorming pad aangelegd. Dit pad accentueert de voormalige heuvel, waar het kasteel De Hofstee op stond.

Erik den Breejen, directeur bij ABB: “Al in een vroeg stadium was bij ons bekend dat De Ankerplaats gebouwd werd naast een archeologisch bijzondere plek. Wij geloven dat dit het woongenot alleen maar vergroot: een fijne nieuwe woning mét historie voor de deur. Beter kan toch niet?”

Beleving van de historie in de gemeente Brielle
Sinds april 2021 heeft de gemeente Brielle maar liefst 13 vrijstaande tekstborden op bastions en op enkele belangwekkende locaties geplaatst voorzien van een tekst met informatie over de locatie. Deze informatieborden dragen bij aan de beleving van het historische verhaal. De toevoeging van een QR-code maakt het interactief: via deze code kan met de smartphone digitale informatie worden opgehaald over meer dan 30 locaties in de stad en op de wallen. Zo worden bezoekers meegenomen in de geschiedenis van Brielle. De buitenlocaties hebben een relatie met tentoongestelde objecten in het museum. De informatie is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Meer over de tekstborden   Meer over De AnkerplaatsAfbeelding Middeleeuws kasteel herleeft

Meer nieuws

Nieuws
28 mei 2024
28 mei 2024

Open bouwplaatsen tijdens Dag van de Bouw | Zaterdag 8 juni

Nieuws
16 mei 2024
16 mei 2024

Ostadehof in Rozenburg blijkt enorm populair!

Nieuws
14 mei 2024
14 mei 2024

Nieuwe fase Amstelwijck Park in verkoop