ABB weer in Cobouw 50

1 december 2017
Afbeelding ABB weer in Cobouw 50

Datum: 16 oktober 2017

 

Cobouw50: Vijftig grootste bouwers leveren omzet en winst in

De vijftig grootste bouwbedrijven behaalden vorig jaar samen minder omzet en minder winst – ze leden zelfs meer verlies – dan in 2015. En toch gaat 2016 voor verreweg de meeste van hen de boeken in als een meer dan uitstekend jaar. Dat blijkt uit de Cobouw50, die vandaag is verschenen in gedrukte vorm en als digitaal magazine.

Van de vijftig grootste aannemingsbedrijven van ons land wisten er 39 het jaar af te sluiten met een hogere omzet dan in het jaar ervoor. Absolute uitblinker: ReintenInfra, met een omzetstijging van ruim 117 procent.

De Twentse infra-aannemer kon een megasprong maken door de overname van de bouw- en sloopactiviteiten van Dusseldorp, twee jaar eerder.

ReintenInfra was echter zeker niet enige die fors groeide. Ook SBB Bouwgroep (44 procent), Ter Steege (42 procent), Vorm (41 procent) en Van Wanrooij (40 procent) kenden een meer dan gemiddelde omzetspurt. In totaal slaagden er maar liefst twintig bouwbedrijven in de opbrengsten met 20 procent of meer op te voeren. Dat is in de negen jaar dat de Cobouw50 bestaat, nog niet eerder voorgekomen.

Zes van de elf bouwers met omzetdaling in top 10

Elf bedrijven kenden daarentegen een omzetdaling. Opvallend: zes van hen behoren tot de tien grootste bouwers van ons land. Vooral de twee baggeraars uit de lijst, Boskalis en Van Oord, moesten fors inleveren. Getroffen door de terugval in de olie- en gasmarkt verloor Van Oord een derde van zijn omzet; Boskalis een vijfde. Bij elkaar een bedrag van bijna anderhalf miljard (!).

De overige bouwbedrijven konden een groot deel van dat omzetverlies goedmaken, maar ze konden niet voorkomen dat de totale omzet van de top 50 met 2,4 procent terugliep tot 31,9 miljard – ruim 770 miljoen minder dan het jaar ervoor.

Ook de totale winst werd sterk beïnvloed door de gang van zaken bij Van Oord en Boskalis. De baggeraars leden samen een verlies van bijna 675 miljoen. Doordat ook Ballast Nedam diep in het rood dook – het Nieuwegeinse bouwconcern belandde 75 miljoen in de min – eindigde de top 50 uiteindelijk dik 200 miljoen in het rood.

28 bouwers met hogere winstmarge

Niettemin kunnen de meeste bouwers terugkijken op een geslaagd jaar. 45 van de 50 bedrijven sloten het jaar winstgevend af. 28 van hen verbeterden bovendien hun winstmarge. Het aantal aannemers met een marge van boven de 3 procent, steeg naar achttien.

Ten Brinke Group wist zelfs een marge van boven de 10 procent te realiseren. Daarmee staat de Achterhoekse bouwer/ belegger overigens op eenzame hoogte. Ook Van Wanrooij (8,2 procent), ABB Bouwgroep (8 procent) en Vorm Holding (7,1 procent) deden het meer dan uitstekend. De gemiddelde winstmarge bedroeg 2 procent.

 

Bron: Cobouw

Afbeelding ABB weer in Cobouw 50

Meer nieuws

Nieuws
16 mei 2024
16 mei 2024

Ostadehof in Rozenburg blijkt enorm populair!

Nieuws
14 mei 2024
14 mei 2024

Nieuwe fase Amstelwijck Park in verkoop

Nieuws
14 mei 2024
14 mei 2024

Op weg naar een duurzame toekomst met de ABBuzz