Menu

Hoofd inkoop Wim aan het woord

ABB Bouwgroep is al bijna 60 jaar toonaangevend in het ontwikkelen en bouwen van bijzondere projecten. “Het is een echt familiebedrijf, dat merk je in alles”, vindt Wim. “Dat werkt ontzettend prettig. Er zijn korte lijntjes. Je kunt altijd bij de directeur binnenstappen.”

“De club is binnen een paar jaar enorm gegroeid”, gaat hij verder. ABB Bouwgroep heeft inmiddels zo’n 120 werknemers, die er vooral in de afgelopen vijf jaar bij zijn gekomen. Met name op de afdeling Ontwikkeling. Daar ontwikkelen de collega’s van ABB Bouwgroep de projecten die het bedrijf van A tot Z uitwerkt. “We bouwen en ontwikkelen projecten. Dat kan van alles zijn. Van conceptwoningen tot indrukwekkende transformaties.” Normaal gesproken neemt een bouwer een project aan dat al ontwikkeld is door een externe ontwikkelaar. Maar ABB Bouwgroep niet. Wim: “Wij doen alles in eigen huis. We hebben eigen grond, ontwikkelen zelf de plannen en voeren ze uit. En dat voor eigen rekening en risico.’’

 

Liefhebber van efficiëntie, in werk en communicatie

Wim houdt van efficiënt werken. Hij doet niet graag taken door elkaar, maar werkt netjes taak voor taak af. Daardoor is hij (bijna) een onmisbare kracht bij de bouwgroep. Hij werkt al 22 jaar bij het bedrijf en is altijd werkzaam geweest op de inkoopafdeling. “Ik ben direct na mijn school hier terecht gekomen”, vertelt hij. “Tussendoor heb ik een jaar of acht ergens anders gewerkt, maar ABB Bouwgroep en ik kwamen elkaar toch weer tegen.” Oude liefde roest niet, kun je hier wel stellen.

Wat Wim zo mooi vindt aan het bedrijf, is vooral de hechte band met collega’s en de veelzijdigheid van zijn werk. “Ik praat met heel veel mensen hier binnen de toko”, zegt hij, lekker eigenzinnig. “Hier geldt: afspraak is afspraak. We gaan op een prettige manier met elkaar om en hebben echt oog voor de mens.” Wim vertelt over een collega die vorig jaar 25 jaar bij ABB Bouwgroep in dienst was. Dat werd gevierd met een doos slagroomsoezen, een speech van de leidinggevende en, zoals Wim het noemt, “een leuk envelopje.” Nog drie jaar en dan is het voor Wim ook tijd voor soezen.

Wat Wim zo mooi vindt aan het bedrijf, is vooral de hechte band met collega’s en de veelzijdigheid van zijn werk.

Vroeger

Wim kan de jongere generatie wel wat vertellen over hoe het offerteproces er 15 jaar geleden uitzag. “Toen ik in 1999 bij ABB Bouwgroep kwam, deden we natuurlijk ook offerteaanvragen. We schreven ze, printten ze en kopieerden ze. Daarna keken we per werkonderdeel welke tekeningen en documenten mee mochten naar welke bouwspecialist. Dat waren vaak grote A1-vellen die tig keer gekopieerd werden. Alle documenten gingen met de aanvraag de deur uit. Per post natuurlijk.”

Voordat een aanvraag compleet en wel onderweg was, waren er bij ABB Bouwgroep drie collega’s ruim een week werk verder. En dat was nog relatief snel. Wim: “Tegenwoordig doe ik het, als ik me een beetje kwaad maak, in anderhalve dag. In m’n eentje!” Als de aanvragen eenmaal rond zijn, moesten ze overzichtelijk geordend worden. Heeft een bouwspecialist al een offerte teruggestuurd? Moeten we nog ergens achteraan bellen? Wie rekent er wel, wie niet? “Er was vroeger totaal geen overzicht”, vertelt Wim. “De offertes zaten allemaal in dikke ordners, zo goed mogelijk gestructureerd. Als we dan een offerte kregen, ging die in de map en werd geregistreerd op een spreadsheet. Dat was enorm veel handwerk.”