Menu

‘Werkvoorbereider Sven over ABB’

Sinds 2015 werkt Sven bij ABB. Sven werkt met veel plezier in een hecht, jong team, als werkvoorbereider. Om een goed beeld te krijgen van het werk dat onze collega doet, zijn we een dag met hem meegelopen.

‘Wat doet een werkvoorbereider precies?’

Sven werkt binnen de divisie bouw als werkvoorbereider. Sven, altijd vrolijk en goedlachs, ontvangt ons op de bouwplaats en biedt ons een kopje koffie aan. Terwijl we koffiedrinken vertelt hij ons meer over de inhoud van zijn functie: ‘Als werkvoorbereider draag ik zorg om projecttekeningen van ’definitief ontwerp’ op te werken naar ‘werktekeningen’. Vervolgens werk ik deze weer verder uit naar productietekeningen. De tekeningen worden dus steeds gedetailleerder, zodanig dat we het project daadwerkelijk kunnen uitvoeren.

Daarnaast zorg ik ervoor dat alle onderdelen binnen het project worden aangevraagd en uiteindelijk compleet worden ingekocht, waarbij het budget uiteraard bewaakt moet blijven.
Samen met het projectteam (projectleider en uitvoerder) zet ik de projectplanning op en bewaken we deze. Wekelijks komt het projectteam samen om de planning en bijzonderheden door te spreken’.

 

‘Het allerbelangrijkste is het teamgevoel’

Het leukste onderdeel van het werk vindt Sven de interactie met veel verschillende type mensen: van accountmanagers tot de mannen die op de bouw jouw tekeningen/oplossingen uitvoeren. ‘Maar het allerbelangrijkste is het teamgevoel, vertelt Sven. We weten allemaal dat we elkaar nodig hebben om een project voor iedereen tot een goed eind te brengen. Het team waar ik onderdeel van uitmaak is vrij hecht. We hebben zeer uiteenlopende persoonlijkheden en karakters, maar we hebben allemaal hetzelfde doel “alles in één keer goed en een zo mooi mogelijk project neerzetten”. De groepsdynamiek is naar mijn mening top en heel leuk. We hebben veel lol met elkaar, maar kunnen ook bij elkaar langslopen voor een serieus praatje of voor werkgerelateerde onderwerpen’.

We hebben zeer uiteenlopende persoonlijkheden en karakters maar we hebben allemaal hetzelfde doel.

‘Dynamiek op kantoor en de bouwplaats’

Een paar keer in de week zit Sven op de bouwplaats en een aantal dagen op kantoor. Sven maakt graag aan het begin van zijn werkdag een to-do lijst vanuit een werkvoorbereidersschema. Vanuit deze lijst kan hij voor zichzelf een prioritering maken en vervolgens de lijst afwerken. Op de to-do lijst staan werkzaamheden zoals het controleren van tekenwerk, uitvoeringstekeningen en uittrekstaten maken of onderdelen inkopen. ‘De meest ideale werkdag is aan het eind van de dag het lijstje afgewerkt te hebben. In werkelijkheid gebeurt dit niet vaak, vertelt Sven, want je wordt regelmatig tussendoor gebeld door de uitvoering (collega’s op de bouwplaats) die vragen hebben. Of collega’s die iets willen weten of gewoon gezellig een praatje komen maken. Dit houdt het werk dynamisch en los daarvan is het goed om veel contact te hebben met de uitvoerder, want zo weet je precies wat er buiten gebeurt’.

Geen project is hetzelfde: niet de projectlocatie, het projectteam of het type werk. ABB houdt zich bezig met diverse werken: van grondgebonden woningen, appartementen tot aan grootschalige centrumplannen en transformaties. Als werknemer kun je op deze manier altijd je ei kwijt. Sven geeft aan dat het vertrouwen geeft dat er altijd wel werk is om te doen. ABB ziet veel kansen om projecten van de markt te halen en toont lef door projecten op eigen risico aan te kopen. ABB-ers zijn aanpakkers!

 

Thuiswerken in tijden van corona

Sinds de coronapandemie is thuiswerken de norm. Sven vertelt hoe hij dit ervaart: ‘in principe kan ik thuiswerken, maar je mist dan wel de balans privé/werk en het eenvoudig communiceren. Normaalgesproken stap ik op kantoor regelmatig bij een collega binnen. Gelukkig hebben we de technieken voorhanden om samen bijvoorbeeld tekeningen door te nemen. Maar ik mis het wel om met het projectteam rond de tafel te zitten en met elkaar beslissingen te nemen. Of om regelmatig naar de bouwplaats te rijden. Want door het thuiswerken mis je toch een hoop. Ik ben altijd weer blij als ik een dag naar kantoor of de bouwplaats kan!’

‘Er heerst een wij-gevoel bij ABB’

Sven kwam mede bij ABB werken omdat het bedrijf hem leuk leek: een familiebedrijf waar gezelligheid en teamgevoel voorop staat. Sven vertelt: ‘ABB is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Ondanks deze groei staat het ‘wij-gevoel’ bij ABB gelukkig nog steeds centraal. ABB stimuleert enorm de gezelligheid tussen de collega’s: personeelsuitjes, teambuildingsdagen, wekelijks een bootcamp en borrels. Dat wordt gewaardeerd. Daarnaast stimuleert ABB de persoonlijke groei van de medewerkers. Bij je voortgangsgesprek wordt gevraagd naar jouw wensen op het gebied van opleidingen/cursussen. Zelf wil ik uiteindelijk doorgroeien naar projectleider. Met mijn leidinggevende en personeelszaken heb ik het hier al regelmatig over gehad en heb ik verschillende opleidingen mogen doen om met goede fundering uiteindelijk te kunnen doorgroeien. Dit is een fijn vooruitzicht’.

Er is ruimte voor gezelligheid en persoonlijke groei. Ik heb al verschillende opleidingen mogen volgen.