Menu

‘ABB Bouwgroep geeft antwoord op krapte in de woningmarkt’

12/1/2022 – ABB Bouwgroep is een ontwikkelende bouwer. Het familiebedrijf bouwt al bijna 60 jaar aan langdurige relaties met partners die dezelfde taal spreken. Frank van Dijk is een van de vijf directieleden. Als commercieel directeur is hij verantwoordelijk voor het ‘binnenhalen van het werk’. Grondposities verwerven en samenwerkingen aangaan, zodat er zo’n 500 woningen per jaar ontwikkeld en gerealiseerd kunnen worden.

Jaren geleden ontmoetten Frank en Kees-Jan Borsboom van Schieland Borsboom NVM Makelaars, partner van DWE Nieuwbouw Makelaars elkaar. “De klik was er gelijk en tot op de dag van vandaag werken we fijn samen. Onze organisatie is vrij groot, met 130 medewerkers, maar dat merken onze partners en klanten niet. We communiceren namelijk open, persoonlijk en direct, heel laagdrempelig. Als een bedrijf met soortgelijk DNA ons pad kruist, proberen we elkaar vast te houden en te bouwen aan een langdurige samenwerking. Dan word je samen steeds beter. Zo is het ook met Schieland Borsboom.” Aldus Frank van Dijk.

ABB Bouwgroep gebruikt nog niet alle tools van DWE Nieuwbouw Makelaars. “Maar het feit dat ze in een pril stadium voor je in beeld brengen waar op die locatie behoefte aan is, is ongekend waardevol. Het systeem van DWE Nieuwbouw Makelaars is zo ver doorontwikkeld dat je daar veel kennis uit kunt halen. Daar kun je vervolgens op (bij)sturen.”

 

De vraag naar woningen neemt toe!

Hoe gaan we om met de krapte op de woningmarkt?

Als we Frank vragen hoe hij aankijkt tegen de krapte op de woningmarkt, is hij duidelijk. “Dat is iets wat ik zo’n twee jaar geleden niet had kunnen bedenken. Toen corona zich aandiende, hielden we onze adem in. De markt kon een knauw krijgen doordat mensen uit angst niet meer zouden verhuizen óf dat door werkeloosheid geen hypotheek meer te krijgen zou zijn . Niets bleek minder waar. De vraag nam toe en daarmee vergrootte de krapte. Daarbij stegen de huizenprijzen door de toenemende vraag en stijgende bouwkosten, waardoor starters helemaal niet meer aan een huis konden komen. Ik kan me goed voorstellen dat je daar wanhopig van wordt. Ik zie ook bij gemeenten het water aan de lippen staan. Ze voelen de druk van meer woningproductie en ze willen met volle kracht vooruit, maar het ontbreekt ze vaak aan tijd en capaciteit.”

Een druppel op een gloeiende plaat

ABB Bouwgroep beweert niet het verschil te maken, maar met de conceptwoning, daadkracht en korte lijnen zijn ze wel een partij die snel kan schakelen en daarmee geven ze op hun manier antwoord op de krapte in de woningmarkt. Het project Vlietpark in Hoogvliet Rotterdam is daar een voorbeeld van. Samen met de gemeente heeft de ontwikkelende bouwer in rap tempo 54 gezinswoningen ontwikkeld.

Frank: “Door de ver uitontwikkelde conceptwoningen en de langetermijnprijsafspraken met onze co-makers en onderaannemers kunnen wij de bouwprijzen redelijk onder controle houden en ‘betaalbare’ woningen op de markt brengen. En dan nuanceer ik gelijk, want wat voor de één betaalbaar is, is voor de ander sky high. Maar feit is wel dat de woningen marktconform heel scherp geprijsd zijn. Schieland Borsboom verzorgde de verkoop. Alles was in no-time verkocht.”

Een mooie stip op de horizon!

Tot slot geeft Frank aan dat ABB Bouwgroep naast de verdere optimalisatie van de conceptwoning ook financiële constructies onderzoekt die het kopen van een huis voor starters wel mogelijk maakt. “Denk hierbij aan een situatie dat wij en/of de gemeente bijvoorbeeld grondeigenaar blijven en dat we alleen de opstal verkopen. Dat kan aanzienlijk schelen in verkoopprijs. Fijn als we op die manier voor meer mensen het kopen van een huis mogelijk kunnen maken.”

''Met de ABB conceptwoning, daadkracht en korte lijnen is ABB een partij die snel kan schakelen en daarmee geven ze antwoord op de krapte in de woningmarkt.''