Menu

Projectleider Peter over zijn functie en over ABB

Sinds 7 jaar ben ik weer terug bij ABB Bouwgroep. In 2012 was de crisis zo hevig dat er geen nieuwbouwprojecten meer waren. In de bouw werd overal personeel ontslagen, waaronder ik. Ik was toen 6 jaar werkzaam bij ABB. Dat deed wel pijn ja. Ik heb me bij ABB namelijk altijd enorm thuis gevoeld. Ik heb er dan ook geen dag spijt van gehad dat ik terug ben gekomen. Ik ben weer op weg naar die 12,5 jaar in dienst. Bij ABB heerst een hele fijne sfeer!

Iets tasbaars maken is gewoon mooi!

Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor het project van de overdracht tot en met de oplevering. Ik geef sturing aan een team en zorg dat zij hun werk goed kunnen uitvoeren met de juiste tools. Daarnaast bewaak ik de financiën, contracten, kwaliteit en niet te vergeten; de planning. Bovendien ben ik extern het aanspreekpunt voor opdrachtgevers en instanties. Een veelzijdige, afwisselende functie.

De afwisseling vind ik het leukste aan mijn functie! Geen enkele werkdag ziet er hetzelfde uit. Een project in uitvoering brengt altijd verrassingen met zich mee. Ook vind ik het iedere keer weer een leuke uitdaging om structuur aan te brengen aan een nieuw project. Als projectleider werk je aan diverse projecten die je overgedragen krijgt. Het begint met een stapel documenten. Daar moet jij iets mee gaan doen. Om dan na een paar maanden een mooi gebouw te zien staan geeft een kick. Letterlijk: van theorie naar de praktijk. Mede door jou!

 

Mijn potentie werd gezien

Bij ABB gaat het niet alleen over het resultaat van het bedrijf. Maar ook over het welbevinden van de medewerkers. Er wordt gekeken naar de behoeften – en uiteraard ook de mogelijkheden – van ABB’ers. Ik ben blij met de geboden mogelijkheid om door te groeien, de opleiding die ik mocht volgen en de interne begeleiding.

Ik ben in dienst gekomen als ‘werkvoorbereider’. Deze functie vraagt de nodige ervaring, dat leer je niet 1,2,3 op school. Ik ben dus eerst een aantal jaar in deze functie werkzaam geweest. Later kwam de ambitie om mijn werkzaamheden uit te breiden. Die ruimte werd eerst geboden in de functie van werkvoorbereider, waarin ik al meer mocht oppakken. Dat was een fijne, veilige omgeving om te ontdekken en groeien.

Ik heb de opleiding HBO Bouwkunde met de specialisatie “Bouwtechniek” afgerond. Vervolgens heb ik bij ABB diverse cursussen gevolgd en vervolgens ben ik gestart met de opleiding “Projectleider”. Aan schoolverlaters wil ik meegeven dat het bouwen / werkvoorbereiden simpelweg niet alleen uit boeken te leren is, maar ook voor een groot deel op ervaring rust. Je hebt echt de nodige vlieguren nodig; er komt namelijk veel bij kijken. Maar je komt er wel! Doorzetten loont zeker de moeite. Je speelt in de beide functies die ik heb gehad een cruciale rol in het realiseren van prachtige projecten. Dat geeft een gevoel van trots!

Bij ABB gaat het niet alleen over het resultaat van het bedrijf. Maar ook over het welbevinden van de medewerkers.

Vele handen maken lichter werk

Uiteraard gaat het realiseren van een project niet zonder slag of stoot. En zéker niet zonder de juiste mensen en het juiste team om je heen.

Als je mij vraagt wat ik het leukste vindt aan werken bij ABB? Dan noem ik datzelfde team. De samenwerking met mijn collega’s maken iedere dag leuk! Dat en de veelzijdigheid van mijn functie zorgen ervoor dat ik het nog lang niet zat ben.

Ik werk met veel verschillende collega’s samen. Met de afdeling Ontwikkeling en mijn interne opdrachtgever, heb ik het over de overdracht, contractvorming en het bewaken van de afspraken. Met de projectcoördinatie zet ik het bouwplaatsontwerp en de planning op. Met Calculatie brengen we de prijs tot stand. Met Inkoop zorg ik voor alle benodigdheden. Met Kopersbegeleiding en Verkoop ga ik in op de vragen en wensen van de kopers. Met de Uitvoering en Werkvoorbereiding heb ik korte lijnen, zodat zij aan de slag kunnen blijven. En dan vergeet ik nu vast nog een heleboel afdelingen met wie ik contact heb.

We kennen elkaar in ieder geval allemaal bij ABB. De lijntjes zijn kort en het is altijd gezellig! Je kunt allemaal bij elkaar binnenlopen. Dat is toch mooi, dat je op zo’n manier mooie werken kunt maken! Dan is werken echt geen straf.

 

Veilig en vlot, maar vooral naar wens van de eindgebruiker

Uiteraard wil ik dat mijn projecten veilig, vlot en financieel gezond verlopen. Ik voel me erg verantwoordelijk. Maar uiteindelijk bouw je ook voor de mensen die het gebouw gaan gebruiken. Je moet je dus steeds in hun schoenen verplaatsen. Daarom vind ik het belangrijk om vooraf goed, met elkaar, over een project na te denken. Dat geeft rust tijdens de uitvoering en dat werkt weer positief voor de veiligheid, planning en het kostenplaatje.

Over het realiseren van wensen en afspraken gesproken, we krijgen regelmatig van onze onderaannemers te horen dat het opvalt dat de planning bij ABB zo goed opgevolgd wordt en dat de afspraken nagekomen worden. Dit blijkt bijzonder te zijn, omdat men dit elders vaak anders ervaart.

Het mooie hiervan is dat je een sterke positie hebt, als wij afspraken nakomen kunnen we dat ook makkelijker van een ander verwachten/verlangen. Je weet dus waar je aan toe bent. En dat zorgt weer dat alles veilig en vlot verloopt!

Persoonlijk!

ABB is erg menselijk. Er is veel persoonlijke aandacht en contact met allerlei verschillende mensen. Iedereen is benaderbaar. Daar doet ABB ook veel aan. Denk aan een teambuilding, kerstmarkt, vrijdagmiddagborrel, bootcamp, PV uitjes en attenties tijdens de coronaperiode, met Pasen en met Sinterklaas en ga zo maar door.

Zelf zit ik ook in de kerstmarktcommissie. Dit vind ik persoonlijk een leuk initiatief van ABB. Het is bijzonder dat er zo’n platform wordt gegeven aan collega’s. ABB doet echt moeite voor haar medewerkers. Eigenlijk vind ik het nog ondergeschikt dat je voor een groot bedrag aan mooie cadeaus kunt shoppen. Ik vind vooral de gezelligheid leuk. Iedereen geniet ook echt tijdens deze kerstmarkt en kletst lekker bij. Een moment van verbinding en saamhorigheid. Leuk om daar aan bij te dragen door lid te zijn van het team dat deze kerstmarkt jaarlijks organiseert.

Er is veel persoonlijke aandacht en contact met allerlei verschillende mensen.