Menu

Studenten achter verticaal schuifraam

Kantorencomplex De Admiraliteit is in dertien maanden omgebouwd tot 587 wooneenheden. Voor de daglichttoetreding is de betonnen borstwering weggezaagd. In de gevel zijn nieuwe hsb-elementen geplaatst met verticale schuiframen. De sleutels van de drie torens werden overhandigd op achtereenvolgens 1 oktober, 1 december en 1 februari. Dat was dertien maanden na de start van het eerste sloopwerk.

 

Uitgebreid proces van planning en engineering

Aan deze bouw ging een uitgebreid proces van engineering en planning vooraf. ABB vormde daartoe een bouwteam met onder meer de sloper, de installateur, de wandenbouwer en de gevelleverancier als co-makers.

De drie torens van het complex, waren door de constructie van dragend skelet en kolommen en balken met breedplaatvloeren, vrij indeelbaar. Toren 1 heeft met 268 appartementen de meeste en kleinste wooneenheden; toren 3 met 137 de minste en grootste wooneenheden. Toren 2 zit er tussenin met 182 wooneenheden. De wooneenheden variëren van 19 tot 55 m2. Ondanks dat verschil in grootte is steeds gebouwd in een vast tempo van 30 wooneenheden per week. De woningen zijn overigens opgeleverd inclusief complete inrichting.

''Ondanks het verschil in grootte per toren is gewerkt in een vast tempo per week.''

Het gehele artikel

We wilden per keer maximaal twee gevelzijdes open hebben en dan ook niet tegenover elkaar. We hebben gesloopt van boven naar noder en zijn vervolgens van beneden naar boven gaan terugbouwen met het sluiten van de gevels. Terwijl vervolgens de afbouw startte, werd aan de buitenzijde de gevel gemetseld.

 

Het artikel in Bouwwereld

“Over alles is vooraf goed nagedacht.”