Menu

Historie aan zee

Vlak bij zee een nieuwbouwwoning met karakter vinden. Het is een moeilijke opgave. Geen wonder dat de huizen van nieuwbouwproject Nieuw Koningsduin in Bakkum bijzonder in trek zijn. Op het voormalige terrein van psychiatrisch ziekenhuis Dijk en Duin vliegen de huizen weg.

“Op het voormalige terrein van psychiatrisch ziekenhuis Dijk en Duin vliegen de huizen weg.”

Landgoed Duin en Bosch

Nieuw Koningsduin ligt op landgoed Duinen Bosch, dat al meer dan honderd jaar in gebruik is als locatie voor geestelijke gezondheidszorg. De basis van het terrein is gelegd door architect Poggenbeek, in samenwerking met oprichtiger Jacobi. Het landgoed telt een twintigtal rijksmonumenten die stammen uit de begintijd van het pychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch, nu zorginstelling Dijk en Duin geheten. De paviljoens zijn aan het begin van de vorige eeuw ontworpen in de in die tijd populaire chaletstijl. Deze romantische bouwstijl werd in de priode 870-1910 veel toegepast bij villa’s en andere gebouwen in een bosrijke omgeving. De romantische gevoelens voor het chalet kwamen voort uit het feit dat rijkere mensen naar Zwitserland trokken als toeristische bestemming en daar geconfronteerd werden met wat zij zagen als ‘onbedorven bergvolkeren’. Het oostelijk deel van het landgoed richt zich op wonen voor particulieren, het westelijk deel van het landgoed behoudt zijn zorgfunctie.

''Nieuwbouwwoningen die dezelfde sfeer uitademen als de monumentale gebouwen.''

Een huis als dit, met zo’n grote tuin, konden we eerder simpelweg niet vinden

Ook enkele monumentale gebouwen blijven staan en die worden als slot van het project binnen een jaar gerenoveerd opgeleverd. Sander en Saskia en hun kinderen Minette en Felix zijn de trotste nieuwe bewoners van een twee-onder-een-kapwoning op het terrein. De Amsterdammers waren hun kleine dakterras en de drukte van de stad zat. Ze gingen op zoek naar een karakteristiek oud huis. Maar ze vonden iets er tussenin: een nieuwbouwwoning die dezelfde sfeer uitademt als de monumentale gebouwen op Nieuw Koningsduin. Mede danzij de eeuwenoude bomen die daar staan. Ze vormen een schril contract met de twijgen die meestal in Vinex-wijken proberen wortel te schieten. Zo staat in de tuin van de familie een oude eik, waaronder de kinderen op hun vers ingegegraven trampoline kunnen springen. “Het is hier heerlijk”, vertelt Sander. “Het strand van Castricum aan Zee is op twee kilometer afstand. En Amsterdam hoef ik ook niet te missen, want daar ben ik met de trein binnen een half uur.”

Op Nieuw Koningsduin staan vrijstaande villa’s, twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeshuizen, bungalows en vrije kavels. De woningen bleken zo populair dat de familie moest loten om voor hun tweekapper in aanmerking te komen. Ze hadden geluk. Sinds april 2015 wonen ze in hun nieuwe woning. “Het is leuk om te zien hoe elke bewoner zijn eigen keuzes heeft gemaakt. Zo hebben wij ervoor gekozen om de keuken aan de voorkant van het huis te plaatsen. En de aanbouw naast ons huis bij de woonkamer te betrekken door er een speelkamer van te maken”, vertelt het stel. We hebben ook in Haarlem naar huizen gezocht, maar eenhuis als dit met zo’n grote tuin konden we daar simpelweg niet vinden.”

 

Artikel in Dagblad  de Telegraaf

“Het is leuk om te zien hoe elke bewoner zijn eigen keuzes heeft gemaakt.”