Menu

Leo, hoofd afdeling administratie bij ABB

Onze collega Leo van Klinken kan ons veel vertellen over werken bij ABB, hij werkt namelijk al meer dan 25 jaar bij ons! Hij heeft het bedrijf flink zien veranderen, maar de cultuur van een familiebedrijf en het persoonlijke karakter zijn nooit veranderd. Een van de redenen waarom Leo het zo naar zijn zin heeft bij ABB.

Leo is hoofd van de afdeling administratie. De afdeling bestaat uit 5 personen in de leeftijd van 25 tot 64 jaar, en waar er een warme band is onder elkaar. Elke ochtend start de afdeling met een gezellig praatje op kantoor of thuis via een chatberichtje in Teams.

Nadat er bijgepraat is, start Leo de dag. Naast dat Leo leiding geeft aan de afdeling, verzorgt hij de salarisadministratie en managementrapportages van ABB Bouw. Er zijn werkzaamheden die dagelijks of wekelijks terugkomen, zoals bankafschriften ophalen, betalingen verrichten en mails beantwoorden. Maar ook facturen boeken, overzichten maken en contacten met kopers en notarissen zijn veel terugkomende werkzaamheden. Een werkdag loopt vaak anders dan gepland. Een verzoek om een overzicht of het maken van een proforma salarisstrook gooien een gemaakte planning zomaar in de war. En juist díe variatie maakt het werk leuk!

Het leukste van zijn werk? Dat is het maken van de jaarrekening en de begroting. Maar ook de kostenbewaking besprekingen op de bouwplaats of bepaalde analyses maken geeft energie. Administratie is soms ook lang bezig zijn met het boeken van facturen of ‘domweg’ invoeren van gegevens. Af en toe is dit weleens wat saai. Maar meestal zit er genoeg uitdaging in het werk en daarvan geniet Leo!

 

We vragen Leo of hij na 25 jaar werken bij ABB nog steeds zin heeft om naar zijn werk te gaan? Leo antwoord: “Ik zie eigenlijk nooit op tegen mijn werk en ga er altijd met plezier naartoe. Ik ben altijd voor de wekker afgaat al wakker. Om 7 uur stap ik in de auto en rijd naar Sliedrecht. Als ik thuiswerk, blijf ik nog even liggen en start ik rond half 8 mijn laptop op. Sinds de coronatijd is (gedeeltelijk) thuiswerken bij ABB mogelijk. Het thuiswerken heeft zijn voordelen omdat je geen reistijd hebt. Ik werk twee dagen in de week thuis en op één van die dagen past mijn vrouw op onze kleinkinderen. Doordat ik dan mee koffie drink en eet, groei je echt met ze op en krijg je er een bijzondere band mee. Verder werk ik liever op kantoor, waarbij ik het jammer vind dat er steeds een deel van het team niet aanwezig is. Je groeit zo enigszins uit elkaar, mist onderlinge contacten en daardoor een stukje gezelligheid. Hopelijk zien we elkaar na coronatijd weer wat vaker.

Wij hebben een erg fijn team dat voor elkaar klaarstaat. Als iemand dreigt vast te lopen in de werkzaamheden, is een ander altijd bereid om bij te springen en zo helpen we elkaar. Dit zie ik trouwens ook bij de andere afdelingen: er is altijd veel samenwerking en overleg. Dat zie ik als één van de krachten van ABB.”

“De onderlinge sfeer, waar iedereen zichzelf mag zijn en niet wordt afgerekend om wat je denkt of doet, maakt ABB uniek.”

Je werkt al een lange tijd bij ABB; zie je grote verschillen met vroeger en nu? “Ik werk inderdaad al 25 jaar bij ABB. Toen ik bij ABB kwam was het bedrijf kleiner, was er meer onderling contact en tijd om allerlei gein uit te halen. Door de jaren heen, hebben we een professionaliseringsslag gemaakt. Zo gaat en staat alles nu digitaal, zijn veel processen geautomatiseerd en is het bedrijf gegroeid. De projecten zijn meer en groter en daardoor ook de factuurstroom.”

“Ondanks dat ABB is uitgegroeid tot een grote onderneming, ervaar ik het nog steeds als een echt familiebedrijf, waar een hele goede onderlinge sfeer heerst.
Ook vanuit de directie ervaar je aandacht, betrokkenheid en medeleven als er zorgen zijn. De onderlinge sfeer, waar iedereen zichzelf mag zijn en niet wordt afgerekend om wat je denkt of doet, maakt ABB uniek. Het is ook daarom dat ik er zo lang werk en ook hoop te blijven werken.”

Wat doet ABB ervoor om de collega’s tevreden te houden? Leo vertelt: “Regelmatig worden er vanuit het bedrijf, maar ook vanuit de personeelsvereniging activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd. ABB is heel goed voor haar personeel. Dit komt tot uitdrukking in de kerstmarkt/het kerstpakket, het zomercadeau, de winst- uitkering, het verstrekken van kleding, maar ook, of moet ik zeggen vooral, door de positieve aandacht die ABB aan het personeel geeft.”

De laatste vraag die we aan Leo stellen is wat hij wil bereiken in zijn werkende leven. Leo heeft een mooi antwoord voor ons: ”Er is geen gelukkiger mens dan een tevreden mens en dat ben ik. Ik geniet van een stukje leiding geven en rustig aan verder ontwikkelen. ABB heeft me alle ruimte gegeven om me verder te ontwikkelen en opleidingen te volgen. De onderlinge sfeer binnen ABB is uniek. Ook op de afdeling hebben we een hele fijne sfeer, waar iedereen met plezier zijn werk doet en ook klaar staat voor de ander om te helpen. Tegen een nieuwe collega zou ik zeggen: kom het ervaren!”

Regelmatig worden er vanuit het bedrijf, maar ook vanuit de personeelsvereniging activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd. ABB is heel goed voor haar personeel. Dit komt tot uitdrukking in de kerstmarkt/het kerstpakket, het zomercadeau, de winst- uitkering, het verstrekken van kleding, maar ook, of moet ik zeggen vooral, door de positieve aandacht die ABB aan het personeel geeft.”