Menu

Herontwikkeling zorginstellingsterrein

Karel de Wilde, directeur van STAAT Bouwmanagement kijkt met genoegen terug op de samenwerking met de Sliedrechtse bouwer ABB Bouwgroep. “In Castricum zijn zij partner in de herontwikkeling van een zorginstellingsterrein. ABB heeft daar het woningbouwplan Nieuw Koningsduin gerealiseerd. Zij werken vanuit het adagium ‘afspraak is afspraak’ en dat hebben ze ook echt waargemaakt”.

 

ABB wist met succes de vraag naar wonen op Duin en Bosch te bedienen

Het instellingsterrein Duin en Bosch was geheel eigendom van Parnassia Groep, een landelijk werkende zorgaanbieder in de geestelijke gezondheidszorg. In opdracht van Parnassia Groep bracht STAAT Bouwmanagement in 2012 een tender uit voor de bouw van 208 nieuwbouwwoningen in zes fasen in het gebied. Het plan van ABB kwam als beste uit de bus. “Hun plan van aanpak, de kwaliteit van het plan en de financiële bieding overtroffen de andere vier voorstellen. Aanvankelijk hebben we ABB gecontracteerd voor de fasen 1 en 2. Na een evaluatie waarin we concludeerden dat ABB snel en met succes de vraag naar wonen op Duin en Bosch wist te bedienen, heeft Parnassia Groep ook de woonfasen 3 t/m 6 aan ABB gegund”.

''Hun plan van aanpak, de kwaliteit van het plan en de financiële bieding overtroffen de andere vier voorstellen.''

Klinieken

Naast ontwikkelingen voor woningbouw werd op het terrein in Castricum ook hard gewerkt aan de transformatie van de zorggebouwen. Oude zorggebouwen werden vervangen door nieuwbouw met als hoogtepunt de twee grote klinieken in het centrum van het terrein. “Door hun verfrissende aanpak bij de woningbouwontwikkeling hebben wij ABB de kans geboden om ook voor de twee klinieken te laten zien wat ze in huis hebben”. Dit hebben zij met beide handen aangepakt. Door het houden van CE sessies met alle betrokken partijen werd de werkvoorbereiding zeer nauwgezet aangepakt. Aan het einde van de CE sessies was het hele gebouw geengineerd en alle uitvoerende partijen wisten precies wat, wanneer en hoe alles gemaakt moest worden. “Je kan zeker stellen dat de grondige voorbereiding ruimschoots terugverdiend werd tijdens de bouw. De uitvoering is goed en strak uitgevoerd. En dat op een locatie waar de zorgaan cliënten ongehinderd door diende te gaan. Faalkosten zijn tot een minimum beperkt en als er wat was dan liep ABB niet weg van zijn verantwoordelijkheid. Je zou kunnen zeggen dat wij het hele bouwtraject fluitend hebben kunnen doorlopen. Het was een verademing.”

''Je zou kunnen zeggen dat wij het hele bouwtraject fluitend hebben kunnen doorlopen. Het was een verademing.''

Afsluiting

De Wilde draait er niet omheen: “De samenwerking met ABB is ons goed bevallen. Als STAAT Bouwmanagement zijn we primair actief in de zorgsector, en werken we met veel verschillende bouwbedrijven. ABB maakt het begrip ‘lean’ op alle fronten waar. Bij de bouw van zorggebouwen komt aardig wat specialistische kennis kijken. ABB is er mede door haar werkwijze in geslaagd de opdrachten succesvol af te ronden, ook in de ogen van de opdrachtgever.”

Het artikel in Bouwend Nederland

''De samenwerking met ABB is ons goed bevallen.''