Menu

Jordy, conceptontwikkelaar bij ABB

Jordy Kramer, sinds 2017 werkzaam bij ABB als conceptontwikkelaar, vindt zelf dat hij leukste functie heeft van ons bedrijf. Op de vraag hij wilde meewerken aan dit interview antwoordt hij dan ook direct volmondig: ‘ja, natuurlijk’!

Wat doet een conceptontwikkelaar precies?

“In mijn functie zit vooral heel veel afwisseling. Als conceptontwikkelaars staan wij met het team aan de wieg van al onze plannen” vertelt Jordy. “Simpel gezegd zijn wij rekenaars en tekenaars. We zijn altijd op zoek naar interessante en uitdagende locaties waar wij nieuwe projecten kunnen realiseren. Elke locatie krijgt een concept en een plan met een financiële analyse, waardoor wij in de mogelijkheid zijn om percelen voor onze nieuwe projecten te verwerven”.

Verder vertelt Jordy dat ieder plan bestaat uit een stedenbouwkundig concept. Zijn motivatie hierin is ‘het creëren van een fijne en duurzame leefomgeving voor haar gebruikers’. Het concept staat hier altijd ten dienste van. “In de concepten brengen we kwalitatieve, ruimtelijke en sociale aspecten samen. Denk hierbij aan groenkwaliteit, duurzaamheid, architectuur, parkeren, milieu- en energieaspecten”, geeft hij aan. Het is voor Jordy en de rest van het team dé sport om de kwaliteit en financiën in evenwicht te brengen, om op die manier een plan ook daadwerkelijk te mogen realiseren. In deze rol werk je veel samen met gemeentes en grondeigenaren om met hen overeenkomsten te sluiten over de te realiseren plannen.

“Wij werken de plannen uit vanaf het eerste idee tot, zoals velen het kennen: een schetsontwerp. Doordat ik ook architect ben, werk ik veel schetsplannen ook zelf uit. Ook werk ik samen met projectmanagers en ontwikkelaars om stedenbouwkundige plannen voor reeds verworven locaties vorm te geven. Regelmatig gebeurt dit ook in samenwerking met architecten en stedenbouwkundigen”.

 

Heel veel afwisseling!

“Geen dag is hetzelfde! In ieder project komen we weer nieuwe dingen tegen en we zijn altijd op zoek naar innovaties en kansen vanuit de markt, die onze projecten, duurzamer, efficiënter, socialer en mooier kunnen maken. De ene dag zit je continu in overleg over de verschillende plannen, en de andere dag ben je druk bezig met de uitwerking ervan”.

Nederland weer een stukje mooier

Bij ieder project ben je bezig Nederland weer een stukje mooier te maken. Doordat je als conceptontwikkelaar bij het eerste initiatief betrokken bent, heb je veel invloed op hoe de verschillende plannen functioneren en hoe ze er uiteindelijk uit komen te zien. Nadeel is wel dat je meestal erg lang moet wachten tot je project fysiek tot leven komt. Als mijn werk ‘erop’ zit, gaan de projectmanagers en ontwikkelaars verder met het project. Dat zijn soms lange trajecten.

Brainstormen, veel overleg en puzzelen

Je werkt samen met verschillende partijen. Van grondeigenaren en gemeentes tot adviseurs en architecten. Daarnaast ben je in deze functie actief op verschillende niveaus. De ene keer brainstorm je over strategieën voor te ontwikkelen gebieden, de andere keer werk je aan stedenbouwkundige plannen voor 700 woningen. Soms ben je bezig met de architectonische detaillering van de gevels van een project van 20 woningen.

Of, ook leuk: je bent bezig met dat ene industriële pand of een kraan met hellingbaan, en hoe je dit kunt behouden en een functie kan geven op de locatie. Het leggen van de puzzel van concept naar ontwerp tot concrete en haalbare plannen is voor mij het leukste in deze functie.

Binnen ABB werken we hard, maar we hebben wel allemaal oog voor elkaar. Er heerst een ongedwongen sfeer waarin ruimte is om jezelf te ontwikkelen.

Regelmatig overleg met collega’s

Conceptontwikkelaars halen hun kennis uit het hele bedrijf: van directie tot projectontwikkelaars en van projectmanagers tot calculatie. “Je ziet veel collega’s en brengt ook hun kennis samen in je plannen. Het leuke is dat ik ook vaak de projectontwikkelaars help bij het opzetten van hun concepten en stedenbouwkundige plannen. Waardoor er wisselwerking plaatsvindt tussen de afdelingen. De ene keer helpen zij mij, de andere keer help ik hen. Leuk om zo samen te werken en van elkaar te leren”.

Oog voor elkaar en ongedwongen sfeer

“Binnen ABB werken we hard, maar we hebben wel allemaal oog voor elkaar. Er heerst een ongedwongen sfeer waarin ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Terwijl het doel, de projecten, niet uit het oog verloren wordt. De sfeer maakt ook dat je makkelijk kan samenwerken en sparren met iedereen binnen het bedrijf. Er heerst een echt team-gevoel. We maken het samen! Ook leuk: zie je kansen of innovaties in de markt, dan krijg je ook de kans deze te onderzoeken en implementeren”.

Binnen het team hebben we onze eigen specialisatie

Jordy is onderdeel van het acquisitieteam: “We hebben in dit team een mooie mix aan eigenschappen gecombineerd. Het rekenen en tekenen is bij iedere collega vertegenwoordigd, terwijl we allemaal een eigen specialiteit hebben. Ikzelf heb bijvoorbeeld een architectonische en stedenbouwkundige achtergrond. We versterken elkaar en geven we elkaar telkens nieuwe inzichten. Heel verrijkend voor jezelf, maar ook voor de projecten”.

Wat maakt werken bij ABB leuk en uitdagend?

“ABB is een bedrijf zonder drempels. We zijn ontwikkelaar én bouwer. Hierdoor hebben we veel kennis onder één dak. Dat maakt het werk erg leuk. We bedenken en realiseren samen mooie projecten. We werken aan uitdagende binnenstedelijke locaties, waarin alle facetten van het ontwikkelen samenkomen. Voor mij is het telkens weer een uitdaging om dit op een fraaie manier samen te brengen in onze projecten. Daarnaast hebben we een leuke en actieve PV. En om het teamgevoel nog verder te versterken, hebben we jaarlijks verschillende gezellige uitjes.”