Menu

Samen werken aan een eigen (t)huis

In de Hallo van augustus 2018 staat een leuk artikel over het nieuwbouwcomplex van Philadelphia in Almere. In dit verhaal zijn enkele alinea’s uit het artikel overgenomen. Het originele, volledige artikel is onderaan de pagina terug te vinden.

Hoe je woont is belangrijk. Je wilt je thuis voelen. En de begeleiding moet er kunnen werken. Philadelphia vindt het belangrijk dat locaties een fijne woonplek bieden. Daarom worden oude locaties soms verbouwd of komen er nieuwe.

Project Sumatraweg, Almere

 

Nieuwe Philadelphia-locatie

Het is feest in Almere. Er is een nieuwe Philadelphia-locatie aan de Borneostraat. Zo’n tweehonderd bezoekers komen naar de opening. Alles is nieuw. De locatie, de 36 bewoners, de verwanten en de medewerkers. Samen werken ze aan het creëren van een eigen thuis. Ze bepalen met elkaar hoe ze er leven en werken.

Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen, met ieder een eigen doelgroep. Iedere verdieping heeft een gezamenlijke woonkamer en op de begane grond is een ontmoetingsruimte, waar activiteiten plaatsvinden voor bewoners, verwanten en mensen uit de buurt.

''Alles is nieuw in Almere.''

Nieuwbouw

Een nieuwe locatie is er natuurlijk niet ineens. Zo wordt er eerst gekeken of nieuwbouw of verbouwing nodig is. Voor welke doelgroep moet er gebouwd worden, welke plek is geschikt, etc.

Normaal wordt de bouw van een locatie gedaan volgens ‘Het Huis van Philadelphia’. Een methode waarbij bewoners, familie, medewerkers en buurtgenoten actief meedenken over nieuwe locaties. Zo worden er locaties ontworpen die optimaal zijn voor de doelgroep. In het geval van Almere was dat lastig, omdat er nog geen bewoners bekend waren en ook nog geen medewerkers waren aangenomen toen het gebouw werd ontwikkeld. En de locatie staat in een nieuwe wijk, waardoor er maar enkele buren waren. ‘Maar waar het kon, hebben we het samen gedaan. Zoals de inrichting. Die is zoveel mogelijk met bewoners en ouders van verwanten gedaan.’

Het volledige artikel staat in de ‘Hallo’ van augustus 2018. Hallo is het magazine voor cliënten, hun ouders/belangenbehartigers, donateurs Stichting Vrienden en externe relaties van Stichting Philadelphia Zorg.

Het volledige artikel uit Hallo, augustus 2018

''Ik woon voor het eerst bij Philadelphia en heb het er naar mijn zin. Het appartement heb ik samen met mijn moeder ingericht. We doen met de bewoners ook sportieve dingen.''