Om meer inzicht te krijgen in de functie van projectmanager bij ABB interviewen we Amy. Amy werkt al bijna 4 jaar bij ABB en is erg enthousiast over zowel ABB als haar rol binnen het bedrijf. Ze vertelt hoe zij werken bij ABB ervaart en wat haar functie nou eigenlijk inhoudt.
Amy vertelt; “Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor de projecten in de ontwikkelingsfase. Grofweg van schetsontwerp tot en met overdracht naar uitvoering, in ons geval vaak onze interne bouwafdeling (lees hier meer over de bouwafdeling bij ABB). Hierbij vorm je als projectmanager een belangrijke schakel tussen partijen zoals de gemeente, architect, adviseurs en de afdeling bouw (en in enkele gevallen een externe bouwer). Je zorgt dat globale plannen en initiatieven zo snel mogelijk leiden tot concreet commercieel verantwoorde plannen waarbij je rekening houdt met kwaliteit, kosten en planning. De belangen van de opdrachtgever en de klant staan hierbij centraal. Doel is altijd om een succesproject te ontwikkelen, je wilt dat iedereen blij is.”
Amy is in haar rol voortdurend bezig met het grote overzicht bewaken, maar ook met het inzoomen op details. En zowel met het ontwikkelen van nieuwe projecten als het overdragen van projecten aan de volgende afdelingen. Heel divers dus. Ze laat het project pas los als het opgeleverd is. En stiekem is ze ook nog betrokken nadat projecten al zijn opgeleverd. Zo vertelt ze met haar vriend en hond regelmatig te gaan wandelen door één van ’haar projecten’.
Amy vertelt dat ze veel verschillende fases doorloopt. “Eerst hou ik me bezig met het stedenbouwkundige ontwerp en schakel met de gemeente om hier een akkoord op te krijgen. Ik word dan ondersteund door onder andere de architect en adviseurs, maar ook onze eigen afdeling bouw. Na akkoord staat het plan in hoofdlijnen en kan ik verder met de details. Soms zoom je uit, soms zoom je in. Op woningniveau bepaal je bijvoorbeeld welke woningtypes er komen. De constructieve kant komt er dan ook bij kijken. Daar word ik gelukkig in ondersteund door meer technische mensen, zoals mijn collega met de functie projectontwikkelaar (lees hier het verhaal van een projectontwikkelaar) en een externe constructeur. Ik ben zelf namelijk meer commercieel dan technisch. Als alles definitief is en ik blij ben met de plannen, ga ik de verkoop voorbereiden met de afdeling verkoop.”
Je moet van praten en schakelen houden in deze functie. Je zit namelijk met veel mensen aan tafel. Er moet veel kortgesloten worden met de gemeente, architect en adviseurs. Maar ook met collega’s. “Persoonlijk vind ik dat een erg leuk onderdeel aan mijn functie.”, aldus Amy.
De breedte van mijn functie en de diversiteit aan projecten maakt mijn werk uitdagend. Daardoor is iedere dag weer anders.
“Geen dag is hetzelfde, dat maakt het uitdagend!”, zegt Amy. Het feit dat je niks hebt als je begint en het uiteindelijk een mooi product is geworden. Dat je echt iets ziet groeien en dat jij daar verantwoordelijk voor bent omdat je aan de touwtjes hebt getrokken. Het geeft zo’n tof gevoel als je een prachtige woonwijk ziet staan, waar mensen heel gelukkig wonen, dat is toch super dat mede jij dat dan voor elkaar hebt gekregen.”
“Lopende het traject moet je kijken of het project financieel haalbaar blijft. Kosten hou je in stichtingskosten bij. Dat is soms een hele puzzel. Je bewaakt altijd dat je project haalbaar is en een succes wordt. Het wordt pas een succes als er ook daadwerkelijk mensen willen wonen. Ook daar moet je dus over nadenken. Maar dat vind ik juist een erg leuk onderdeel aan mijn functie. Ik heb zelf ook onlangs een nieuwbouwhuis gekocht en ben dol op inrichten. Met die pet ‘alsof ik zelf bewoner ben’ ga ik dus ook het ontwikkeltraject in. De bewoners moeten er optimaal kunnen wonen en er hun droomhuis van kunnen maken. Ik kan me goed inleven in zo’n koper. Ben met de buitenkant en de binnenkant bezig!”
Maar ook het technische aspect is onderdeel van haar functie. “Daarom is samenwerken zo fijn. Je doet het nooit alleen. Je hebt altijd een team dat je helpt en iedereen heeft zijn eigen sterkte punten. Bovendien is het zo’n afwisselende functie dat je nooit hele dagen bezig bent met hetzelfde. Als er dan iets tussen zit dat je iets minder leuk vindt, wissel je dat gewoon af met iets dat je weer energie geeft.”
“ABB is een bijzonder fijne werkgever, in alle opzichten. ABB staat open voor vernieuwingen. Geeft iedereen een kans. Er heerst een fijne sfeer. En er werken vooral enorm leuke collega’s. Dat is misschien zelfs wel wat ik het állerleukste vind aan ABB, het fijne type mens dat er werkt. Ik heb er niks voor hoeven te doen om me in het bedrijf thuis te voelen. Ik werd gelijk geaccepteerd. Kan mijzelf zijn. En wordt altijd geholpen als dat nodig is.”
Amy ervaart de ABB’er als zeer betrokken en heeft een goede band met velen. Iedereen kent elkaar en er hangt een fijne sfeer binnen het bedrijf. Ook al ziet ze niet iedereen dagelijks (dat is lastig met bouwplaatsen door heel Nederland) toch kent ze vrijwel iedereen. Dat komt ook door de leuke uitjes die ABB met regelmaat organiseert.
We vragen Amy ook naar hoe ze het ervaart om als vrouw in een mannenwereld te werken. “Er werken inderdaad meer mannen dan vrouwen in deze wereld, maar dat maakt het misschien juist alleen maar leuker. Als vrouw heb je soms een andere kijk- of benaderwijze die veel kan opleveren.”
Als we Amy vragen naar de werksfeer en de cultuur binnen ABB komt het woord ‘hard’ terug. Niet in de negatieve zin van het woord, maar juist om al het positieve nog wat extra kracht bij te zetten. Er word hard gewerkt. ABB heeft veel verschillende projecten en dat is uitdagend. Geen dag is hetzelfde en het is aanpoten om alles gedaan te krijgen. Vooral ook omdat het jonge team waarin ze werkt altijd meer en altijd beter wil.
Maar naast het harde werken, komt ook het harde lachen terug in haar verhaal. “Ik heb veel contact met collega’s onderling. Je kunt en durft alles aan iedereen te vragen. Iedereen staat overal voor open. Ik werk in een jonge groep, waarin veel gelachen wordt met elkaar. Het is een groep met veel ervaring. En energie! Iedereen weet wel ergens wat van. Dat is ideaal, we weten elkaar altijd te vinden. Wat ik ook super fijn vindt, is dat we durven te vernieuwen en elkaar daarin ook serieus nemen. Je kunt ideeën opgooien, in de wetenschap dat ze serieus genomen worden. Dat is een hele fijne manier van werken.”
Tot slot geeft Amy aan dat het bij ABB ook zo fijn werken is, omdat het bedrijf een eigen ontwikkelafdeling en een eigen bouwafdeling heeft. Binnen hetzelfde bedrijf. Daardoor is het veel meer samen ergens een succes van maken. Iedereen heeft hetzelfde belang. “Als bouw tegen een probleem aanloopt van mijn ontwikkeling, denk je daar in een volgend project over na. Zo blijven we steeds snel en makkelijk verbeteren.”
Kortgezegd is wat Amy doet samen te vallen in één zin: ‘een succesproduct neerzetten, waar vraag naar is en iedereen blij van wordt.’