Menu

Gewild Wonen, Almere

Gewild Wonen geldt als een van de eerste grootschalige initiatieven op het gebied van consumentgericht bouwen in Nederland. De woonwijk is, als onderdeel van de Bouwexpo 2001 in Almere-Buiten, gerealiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stad Almere. Het consumentgericht bouwen van ABB toont zich onder meer in de vrije keuze van de koper voor de plek van de woning op de kavel. De keuze uit drie kleuren gevelschilderwerk. En de toevoeging van woninghoge segmenten. Bewoners is de mogelijkheid geboden een eigen huis samen te stellen binnen projectmatige seriebouw.

  • Locatie Almere
  • Omvang 11900 m2 - 37 vrijstaande woningen
  • Status Opgeleverd
  • Opdrachtgever ABB Ontwikkeling B.V.
  • Expertise Bouwen, Ontwikkelen

Kleurrijke eyecatchers in Almere

De universele doorsnede van een huis met een kap is als uitgangspunt gekozen voor deze uitbreidingswoning. De woning bestaat uit een kern van drie segmenten, waaraan meerdere segmenten kunnen worden toegevoegd om de woning uit te breiden. Binnen een inwendige breedte van de woning van zes meter kunnen uiteenlopende plattegronden worden georganiseerd. Afhankelijk van de maat van het kavel kan het huis theoretisch 9 segmenten oftewel 27 meter lang worden.

Uitgangspunt bij de constructie en materialisering is het toepassen van een niet-specifieke bouwwijze. Ook geruime tijd na de oplevering moet de woning uitgebreid kunnen worden door iedere lokale aannemer of door een handige bewoner zelf, met bouwmaterialen die overal verkrijgbaar zijn. Op deze manier is de uitbreidbaarheid tot in de verre toekomst gegarandeerd. Omdat de grootte en plaatsing van de woning zal variƫren ontstaat een wisselend straatbeeld. De grootste woningen hebben de laagste kopgevels en de kleinste woningen manifesteren zich met hoge kopgevels aan de straat en waterkant.

Architect Laura Weeber over het project

''Uitbreidingswoningen! De woningen bestaan uit een kern van drie segmenten, waaraan meerdere segmenten kunnen worden toegevoegd om de woningen uit te breiden.''